Andere

Daydreaming Nations, met Krzysztof Zanussi en Grzegorz Jankowicz

Huis van de Europese Geschiedenis - BOZAR
03/02/18 - 04/02/18


2018 is het jaar waarin 100 jaar Poolse onafhankelijkheid herdacht zal worden. Maar, niet enkel in Polen zal het eeuwfeest van hun onafhankelijkheid gevierd worden, want niet minder dan negen nieuwe naties verschen in 1918 (opnieuw) op de Europese kaart! Om dit jubileum te vieren, organiseert BOZAR 1918 European Dreams of Modernity, een reeks van evenementen gedurende 2018, die geheel zullen worden toegewijd aan dit historische jaar en het belang ervan voor Europa.

Het eerste grote evenement dat als deel van deze reeks georganiseerd wordt, zal plaatshebben op zaterdag 3 en zondag 4 februari, respectievelijk in het Huis van de Europese Geschiedenis en Bozar. Publieke sleutelfiguren van de negen deelnemende Euroepese landen zijn uitgenodigd om rondleidingen te gidsen en deel te nemen aan paneldiscussies, waarbij ze in de beide gevallen hun visie op en interpretatie van het sleuteljaar 1918 zullen geven.

Wij nodigden Grzegorz JANKOWICZ en Krzysztof ZANUSSI uit om deel te nemen aan beide evenementen.
 PROGRAMMA
         3 februari - Huis van de Europese Geschiedenis       
Het Huis van de Europese Geschiedenis zal deelnemen aan het programma van BOZAR met een speciale serie van rondleidingen, gegidst door publieke sleutelfiguren - schrijvers, politici, journalisten - van de negen verschillende Centraal-, Oost- en Zuid-Europese landen. Onder de titel Daydreaming Nations zullen deze rondleidingen unieke persoonlijke en kritische inzichten geven in de presentatie door het museum van het jaar 1918, de gevolgen van Wereldoorlog I en het Interbellum.

Deze rondleiding geven je de mogelijkheid om verschillende stemmen te horen, die het transnationale verhaal van het Huis van de Europese Geschiedenis zullen belichten door hun eigen interpretaties te geven van deze sleutelperiode van politieke en sociale transformatie in Europa, en de hedendaagse significantie ervan te bespreken.

De eerste gegidste rondleiding is die van Grzegorz JANKOWICZ, van 14u15 > 15u.
Krzysztof ZANUSSI zal een rondleiding geven van 16u30 > 17u15.

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Huis van de Europese Geschiedenis (Belliardstraat 135, 1000 Brussel) - zie kaart
>>> Zaterdag 3 februari 2018 - 14u00 > 18u00
>>> gratis toegang - registreren voor een rondleiding kan door te mailen naar dit adres

Neem HIER een kijkje voor het volledige programma die dag.

De rondleidingen worden in het Engels georganiseerd


         4 februari - BOZAR       
Tijdens een conferentie brengen tien duo's van kunstenaars en intellectuelen uit tien Oost- en Centraal-Europese landen hun visie op hun nationale en de Europese geschiedenis na 1918. Beide sprekers komen uit hetzelfde land en gaan eerst 30 minuten in gesprek met een moderator. Vervolgens komen twee andere sprekers op het podium om met dezelfde moderator in discussie te treden. Na drie gesprekken wordt het publiek uitgenodigd om met de zes sprekers en de moderator over de persoonlijke ervaringen van het Europese verleden en heden in gesprek te gaan, in een café dat speciaal voor de gelegenheid is opgezet.

Het Poolse duo, dat uiteraard bestaat uit Grzegorz JANKOWICZ en Krzysztof ZANUSSI, staat gepland voor 16u30.

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Centrum voor de Schone Kunsten - BOZAR (Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel) - zie kaart
>>> Zondag 4 februari 2018 - 14u00 > 21u00
>>> gratis toegang - registreren kan via deze link

Neem HIER een kijkje voor het volledige programma

De gesprekken zullen allemaal in het Engels zijnGrzegorz JANKOWICZ
Literatuurfilosoof, criticus, redacteur en vertaler. Hij werkt met voor het Centre for Advanced Studies in the Humanities aan de Jagielloonse Universiteit in Krakau. Co-host van TV-programma's op TV Kultura, waaronder "Czytelnia" en "Poezjem". Was redacteur van de literatuurkritische serie "Punkt Krytyczny" en het magazine "Studium". Jankowicz werkt samen met "Korporacja Ha! Art" als ondervoorzitter en redacteur van twee series: "Linia Krytyczna" en "Proza Obca". Jurylid bij de SILESIUS Wrocław poëzieprijs. Redacteur van het culturele katern van "Tygodnik Powszechny". Uitvoerend directeur van het Conrad Festival, het Copernicus Festival en het Anamneses Festival. Schreef en was (co-)redacteur voor negen boeken, en meer dan 200 literaire essays, artikels en reviews.


Krzysztof ZANUSSI
Een van meest internationaal gekende Poolse regisseurs, en een ambassadeur van cultuur en cinema over de hele wereld. Een verfijnd intellectueel, briljant regisseur, producer en scriptschrijver, professor aan de Silezische Universiteit in Katowice. Directeur van de filmstudio Tor. Zijn filmografie focust zich, al sinds het begin van zijn carrière, op existenitële thema's: ethiek, recht, levenswaarden, ontmoetingen en de nood voor integratie tussen verschillende landen, mensen en tradities.

Zanussi heeft bekende films geregisseerd, zoals: The Structure of Crystals (1969), Spirala (1978), The Constant Factor (1980), From a Far Country (1981), The Year of the Quiet Sun (1984) dat hem een Gouden Leeuw opleverde op het filmfestival van Venetië, en Persona non Grata (2005).1918 EUROPEAN DREAMS OF MODERNITY
Het jaar 1918 ging in eerste instantie de geschiedenis in als het einde van de Eerste Wereldoorlog. Centraal- en Oost-Europa was in 1918 echter ook getuige van de snelle uiteenval van de grote rijken, en het ontstaan van negen nieuwe natiestaten, waaronder ook Polen, die wilden bouwen aan een moderne samenleving.

Honder jaar later werpt BOZAR, in samenwerking met de culturele instituten van deze naties, een nieuw licht op dit al te vaak miskende hoofdstuk in de Europese geschiedenis. We blikken terug naar 1918, niet alleen als belangrijke datum in de nationale geschiedenis, maar als krachtig symbool van een bruisende creativiteit en van sociale, artistieke en politieke verlangens van zij die een betere toekomst wilden uitbouwen. Een herdenking van 1918 betekent vandaag dat de talloze opvattingen van moderniteit worden gebundeld en in een kritisch licht worden geplaatst. Ze zijn immers niet alleen verantwoordelijk voor de meest tragische passages in de Europese geschiedenis, maar vormen ook de drijvende kracht achter een nieuw toekomstbeeld voor Europa.

Meer info en een compleet overzicht van alle evenementen vind je op de website.Huis van de Europese GeschiedenisBOZAR

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu