Literatuur

Maja Wolny, rond de Nederlandse vertaling van haar nieuwe boek

De Groene Waterman (Antwerpen)
13/09/17
Maja Wolny © Koen Broos Maja Wolny © Koen Broos


Schrijfster en journaliste Maja WOLNY ontmoet haar ambtsgenoot van De Morgen Joseph PEARCE om met hem dieper in te gaan op het vraagstuk betreffende de situatie van Joden in Polen na de Tweede Wereldoorlog, en dit via haar recentelijk in het Nederlands vertaalde roman Czarne Liście (Zwarte Bladeren). De bekende Antwerpse boekenwinkel DE GROENE WATERMAN balanceert zich op de grens tussen realiteit en fictie met deze twee liefhebbers van literatuur en geschiedenis. Een gepassioneerde ontmoeting ter ontdekking van een slechts vaag gekende episode uit de Centraal-Europese geschiedenis.

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> De Groene Waterman (Wolstraat 7, 2000 Antwerpen) - zie kaart
>>> Woensdag 13 september 20u
>>> Vrije ingang
De ontmoeting wordt vervolgd door een drink. RSVP: brussels@instytutpolski.orgCZARNE LIŚCIE (Zwarte bladeren)
Julia Pirotte is een jonge, antifascistische en Belgisch-Poolse fotografe. Suzanne Spaak herkent haar talent en biedt haar een professioneel fotoapparaat aan dat ze gedurende de Tweede Wereldoorlog meeneemt naar de Europese slagvelden. In juli 1946 is ze getuige van een massamoord op Joden in Pools grondgebied; wraak van de bevolking voor de zogezegde rituele moord op een jonge Pool. 42 joden komen om in wat in de geschiedschrijving bekend zal staan als “De Slachting van Kielce”.
Kielce is het geboortedorp van Maja Wolny. De schrijfster vermengt geschiedenis met het hedendaagse terwijl de intriges zich aan elkaar vastknopen. Ze stelt hierbij enerzijds de mensheid en de verantwoordelijkheid van eenieder bij een historische gebeurtenis in vraag, maar anderzijds ook zowel de herinnering als de overdracht en transformatie ervan.

Zwarte Bladeren


Maja WOLNY (1976) is een Poolse journaliste en schrijfster. Ze begon haar carrière bij het weekblad Polityka als chef literatuur. In 2003 vestigde ze zich in Belgie, waar ze haar activiteiten uitbreidde: perscorrespondente, boekhandelaar, museumdirectrice en redactrice. Haar eerste roman verscheen in 2008, maar Czarne Liście – reeds haar derde – is de eerste die in het Nederlands vertaald werd (door Steven Lepez onder de titel Zwarte bladeren). Momenteel woont ze opnieuw in Polen, in Kazimierz Dolny.

Joseph PEARCE is een Vlaams schrijver en journalist, wiens eerste roman, Het land van belofte: een familiekroniek (1990), op aanzienlijke erkenning binnen Europa kon rekenen. Het boek keert terug op de ontdekking van zijn afkomst: hoewel hij altijd dacht Engelse wortels te hebben, ontdekt hij op een dag dat zijn vader in werkelijkheid een Duitse jood was die naar Groot-Brittannië emigreerde. Zijn eerste romans verschenen nog bij Meulenhoff (Amsterdam), maar sinds 2011 worden ze gepubliceerd door uitgeverij De Bezige Bij.Links

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu