Film

Poolse kortfilms tijdens de Langste Nacht

Hotel d'Hane-Steenhuyse (Gent)
21/12/15

Het Poolse Short Waves filmfestival en het Gentse cultuurcentrum Circa brengen opnieuw hun creatieve geesten samen en organiseren op 21 december 2015 het openluchtevent de Langste Nacht gewijd aan Poolse en Belgische film. Maar liefst 6 Poolse kortfilms staan op het programma, naast een documentaire van het Gentse kunstenaarscollectief KAPOW. De Poolse regisseur Katarzyna Gondek komt persoonlijk haar film FIGURE voorstellen en na de vertoning volgt er een Q&A.

Praktische informatie
>>> Tuin Hotel d'Hane-Steenhuyse (Veldstraat 55, 9000 Gent) - zie kaart
>>> maandag 21 december 2015 vanaf 17u (Poolse films starten om 19u)
>>> Gratis! - inschrijven verplicht via tickets@uitbureau.be
>>> Dit is een openluchtevent. Breng warme kleding en dekentjes mee!

+++ Bekijk de affiche onderaan deze pagina


Programma
De Poolse kortfilms starten om 19u. Om 21u volgt de documentaire van KAPOW. Dit zijn de 6 Poolse kortfilms:

HOME (Agnieska Borowa - animatie - 14 min - 2014)
De heldin van deze sobere animatie keert terug naar een huis gemaakt van herinneringen. Om een stap verder te kunnen zetten, moet ze over het verleden geraken.
Bekijk de trailer hieronder.MILKY BROTHER (Vahram Mkitaryan - Fictie – 29 min – 2014)
Seto, een kereltje van 10 jaar uit een Armeens dorp, droomt ervan om broertjes en zusjes te hebben. Zijn familie is het slachtoffer van een tragedie en zijn broertje is letterlijk vervangen door een lammetje.
Bekijk de trailer hieronder.
INVISIBLE (Zofia Pręgowska - Documentaire – 22 min – 2014)
Mevrouw Krystyna is 90 jaar oud maar schrijft nog steeds poëzie in haar schriftjes. Ze maakt notities over haar visie op de wereld ondanks het feit dat ze nog nauwelijks ziet. Ze maakt zich klaar om deel te nemen aan een voorleeswedstrijd voor dichters.
Bekijk de trailer hieronder.
UNWANTED DESIRES (Ola Szmida - Animatie – 4 min – 2014)
Een zeer rauwe animatie over mensen.

SURVEY ABOUT MEN (Mateusz Glowacki - Documentaire  – 30 min – 2014)
Een enquête over mannen of een documentaire over vrouwen?

FIGURE (Katarzyna Gondek - Documentaire – 9 min – 2015)
Het is overal wit en winderig. Een gigantisch figuur verschijnt vanachter het sneeuwgordijn en belandt op de weg. Het waart door steden, dorpen en huizen om uiteindelijk te landen op de top van een heuvel, naast spinnen, heiligen en botsauto's. Figure is een surrealistisch verhaal over het creëren van mythes, religieuze kitsch en het verlangen naar grootheid. Wie is onze protagonist? De bewoner van het grootste miniatuurpark ter wereld. Een gigantische contradictie.
+++ Deze film wordt vertoond in aanwezigheid van de regisseur Katarzyna Gondek. Nadien volgt er een Q&A met het publiek.


Katarzyna Gondek
Katarzyna Gondek (1982) is actief zowel op vlak van fims als literatuur. Ze studeerde af in de filmwetenschappen aan de Universiteit Adam Mickiewicz van Poznań en volgde de opleiding documentaires aan de Wajda School. In haar werk gaat ze op zoek naar het surrealistische. Haar films worden vertoond en bekroond over de hele wereld. Figure, die ze komt voorstellen in Gent, is haar nieuwste film. Haar vorige film Hosanna werd reeds vertoond in Brussel en Luik.


Hotel d'Hane-Steenhuyse

Links

Download

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu