Literatuur

Het reële vertellen – Literaire journalistiek in Polen en België

Mundaneum (Mons) | Workshops en ronde tafelgesprek
05/12/15


Journalist zijn, dat is beschrijven wat ons omgeeft. Dat is ook kennis verspreiden via informatiekanalen. Kranten, tijdschriften, blogs, strips vormen die kanalen. Journalistiek is meer dan een relaas van de feiten. Het is een boodschap brengen, keuzes maken en rangschikken van elementen, de juiste taal kiezen om adequaat zijn gedachten te formuleren. De workshop en ontmoeting Het reële vertellen - Literaire journalistiek in Polen en België (Raconter le réel - Le journalisme littéraire en Pologne et en Belgique) heeft als doel om te reflecteren over de informatiekanalen van journalisten.
De traditie van de literaire reportage is heel belangrijk in Polen: van Ryszard KAPUŚCIŃSKI en Hanna KRALL tot de oprichting van het Instituut voor Literaire Reportage van Mariusz SZCZYGIEŁ en Wojciech TOCHMAN. Deze literaire vorm geniet succes, vooral in de weekbladen. In België is dit genre minder gekend, misschien omdat er andere kanalen zijn, zoals blogs, strips en recentelijk ook mooks (samenvoeging van een magazine en boeken), zoals bijvoorbeeld 24h01 dat het lang formaat op de kaart zet...
Een debat over deze traditie en vormen, over reporters en hun narratieve keuzes, impliceert ook de dringendheid van informatie aan de kaak stellen. Dat is het reële ontleden en haar op de voorgrond plaatsen.
De CLUB DE LA PRESSE DU HAINAUT-MONS werkt samen met het Pools Instituut in Brussel om aan gerenommeerde journalisten het woord te geven over dit onderwerp in het nieuwe espace Utopia van het MUNDANEUM.

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Espace Utopia van het Mundaneum (rue de Nimy 76, 5000 Bergen) - zie kaart
>>> Zaterdag 5 december 2015 – 9u > 18u30
>>> Gratis inschrijving (zie voorwaarden) maar beperkte plaatsen

DAGPROGRAMMA
(in het Frans)

9u
– Accueil
9h30 - Introduction sur le "journalisme littéraire en Pologne" par Katia VANDENBORRE (ULB)
10h15 - Conférence-débat « Raconter le réel – le journalisme littéraire en Belgique et en Pologne », avec Artur DOMOSŁAWSKI (PL), Wojciech JAGIELSKI (PL), Alain LALLEMAND (BE) et Skan TRIKI (BE).
Modérateur : Philippe WALKOWIAK (BE), journaliste, responsable du service politique de la RTBF radio, Président du Club de la Presse du Hainaut-Mons
12h15 - pause
14h-15h50
- Workshop 1 (en anglais), avec Artur DOMOSŁAWSKI
- Workshop 1 (en français), avec Alain LALLEMAND
16h10-18h
-
Workshop 2 (en anglais), avec Wojciech JAGIELSKI
- Workshop 2 (en français), avec Skan TRIKI
18h-18h30 - conclusions

Inschrijving is gratis maar verplicht: de espace Utopia van het Mundaneum kan een maximum van 60 personen ontvangen voor het debat-conferentie. Workshops voor een totaal van 30 personen. Reserveren kan u via
jeremy.lambert@instytutpolski.org. Deelnemers schrijven zich verplicht in voor 2 workshops:
Optie 1: Artur Domosławski (14h-15u50) + Skan Triki (16u10-18u)
Optie 2: Alain Lallemand (14h-15u50) + Wojciech Jagielski (16u10-18u)Artur DOMOSŁAWSKI
Hij is de grote reporter voor het weekblad Polityka en specialist over Latijns-Amerika, andersglobalisme, sociale conflicten en religieuze vraagstukken. Zijn vijf boeken kenden een groot succes in Polen en zijn biografie over Ryszard Kapuszczyński werd vertaald in verschillende talen. Naar het Nederlands vertaald door Greet Pauwelijn.

Wojciech JAGIELSKI
Hij is oorlogscorrespondent in Afganistan, Tadjikistan, Tsjetsjenië en Georgië voor het Pools Persagentschap (PAP) en de krant Gazeta Wyborcza. Hij werkt regelmatig samen met Le Monde en de BBC. Zijn boeken werden verschillende malen genomineerd voor de meest prestigieuze Poolse literaire prijs, namelijk de NIKE.

Alain LALLEMAND
Hij is één van de hoofdreporters van de krant Le Soir en organiseert conferenties aan de
Université catholique de Louvain. In een kwarteeuw heeft hij als onderzoeksjournalist en oorlogsreporter meer dan 70 landen aangedaan en heeft hij zich verdiept in een half dozijn conflicten. Hij is de auteur van een concreet handboek over journalistiek schrijven Le Journalisme narratif en pratique.

Skan TRIKI
Deze journalist voor mook 24h01 en de infosite Ijsberg is een groot fan van Homeros, onderzoeksjournalistiek en bekende reporters zoals Jules Vallès, Gaston Leroux en Joseph Kessel. Hij beschouwt zich als een leerling die leert kijken om de menselijke natuur te begrijpen. Alles met één doel: de mens vertellen. Hij ziet journalistiek als een vergrootglas dat de kleinste aspecten van de mens en maatschappij tot in de details waarneemt.>>> Mundaneum

Links

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu