KUNST / TONEEL

8 dagen met Kantor: expo, film, podium...

La Bellone, Brussel
14/11/09 - 21/11/09

Een week gewijd aan de grote Poolse kunstenaar Tadeusz Kantor († 1990), met twee complementaire tentoonstellingen, iedere avond een filmvoorstelling, een workshop voor jonge acteurs o.l.v. Ludka Ryba (die een tijdlang met Kantor heeft samengewerkt), gevolgd door een publieksvoorstelling, en een meeting waarop spraakmakers uit diverse landen zich bogen over de betekenis van Kantor vandaag.

"Tadeusz Kantor. Actions et répétitions"
Twee tentoonstellingen die gedurende de hele week te bezichtigen waren:

Foto's van Jacquie Bablet
Jacquie Bablet, fotografe en cineaste, is vandaag uitgegroeid tot dé absolute "visuele" referentie voor Kantors oeuvre. Haar werken en haar getuigenis, die een tegelijk wetenschappelijke en menselijke visie verraden, zijn waardevolle documenten, zeker wanneer men bedenkt hoe gemakkelijk theater - en vooral dat van Kantor! - het slachtoffer wordt van de vergetelheid... Bablets fotoreeksen, die te bezichtigen waren op de binnenhof van La Bellone, haken zich vast in het Kantors groeiproces van repetities naar voorstellingen.

Kantor Happening
Kantor heeft gedurende een tiental jaren zgn. happenings gecreëerd - de ene al buitengewoner dan de andere. Hoewel dit deel van zijn oeuvre vandaag wat over het hoofd wordt gezien, vormt het toch een belangrijke link tussen zijn plastische werk en zijn verwezenlijkingen als regisseur. De happenings blijken trouwens onrustbarend actueel. De Cricoteek stelde in de Galerij van La Bellone een selectie documenten voor (tekeningen, composities, foto's, films...) die verband houden met deze - per definitie - unieke en eenmalige happenings.

8 dagen met Kantor: Cinema Kantor
Elke avond werd op de binnenhof van La Bellone op groot scherm een selectie films getoond van/over Kantor, met o.m. opnames van zijn belangrijkste stukken.

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu