Theater

Circum Mortis - de erfenis van Tadeusz KANTOR, door LUCA Drama

30CC Leuven
25/11/14 - 28/11/14
© Kristof Van Perre © Kristof Van Perre


De toneelschool uit Leuven LUCA Drama stelt het stuk CIRCUM MORTIS voor. Dit stuk is voor een groot deel gebaseerd op de dramaturgische erfenis van Tadeusz KANTOR. Johan KNUTS, acteur en grote kenner van het groteske theater, heeft dit stuk geënsceneerd en gekaderd in het onderzoeksproject Kantor was here, dat werd opgezet door de toneelschool. Eén belangrijk luik in dit project waren de theaterworkshops die werden georganiseerd door twee acteurs van het Kantortheater van Krakau tussen 1 en 12 september, Teresa et Andrzej WEŁMIŃSKI. Dankzij deze twee grote Kantorkenners konden de studenten en hun professor zich helemaal onderdompelen in het universum van de grote Poolse dramaturg.
Het theaterstuk Circum mortis is het orgelpunt van een project dat twee jaar liep, twee jaar van onderzoek en ontdekking in het bijzondere en evenzeer universele universum van Tadeusz KANTOR.
Het is ook een formidabele inleiding voor de evenementen die zullen plaats vinden in 2015, dat tot jaar Tadeusz KANTOR werd omgedoopt door het Poolse parlement.
+++ Meer weten over de genese van het projet DE KUNST VAN HET GEMIS en het stuk CIRCUM MORTISPRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Openbaar Entrepot voor de Kunsten – OPEK, grote zaal (Vaartkom 4, 3000 Leuven) – zie kaart
>>> 25 > 28 november 2014 – 20u
(ontmoeting met Johan De Boose en Johan Knuts op 26 november in het kader van het stuk)
>>> €5 (koop uw ticket online)

Coaching: Johan KNUTS en Johan DE BOOSE
Acteurs  Laurian Callebaut, Heleen Desmet, Emma De Saedeleir, Amber Janssens, Anke Jochems, Tine Roggeman, Matthias Van de Brul, Lynn Van den Broeck, Sander Van den Broeck, Janna Van Mingeroet, Liesbeth Mulkers, Charlotte Verlinden, Maxime Waladi en Charlotte WellensL’art du manque/De kunst van het gemis
In 2012 stelde Kris CUPPENS, de directeur van LUCA Drama, het project L’art du manque/De kunst van het gemis voor. Dit tweejarige project had als doel om "een hedendaagse dramaturgie van de melancholie te ontdekken waarbinnen het oeuvre van Tadeusz KANTOR (1915-1990), de heruitvinder van het hedendaagse theater, een voorkeursplaats geniet".
Het eerste deel van het project was een studiereis naar Krakau, geboortestad van Kantor. De verzameling van de Cricoteka, het Documentatiecentrum van de Kunst van Tadeusz Kantor van het Theatermuseum Cricot 2 werd ook bezocht. Daarnaast stond ook een bezoek aan het nazi-uitroeiingskamp Auschwitz op het programma.
Vervolgens ontmoetten de studenten en de professoren Johan DE BOOSE, journalist en schrijver die Tadeusz KANTOR gekend heeft en die zijn doctoraatsthesis over het Theater van de Dood van Kantor (Universiteit van Gent) geschreven heeft. Dankzij hem is de verzameling van artistieke manifesten van Kantor in het Nederlands vertaald.
Het derde deel van het project vond plaats in september 2014. Een groep studenten nam tussen 1 en 12 september deel aan workshops die werden geleid door bekende acteurs en medewerkers van het Cricot 2, Teresa en Andrzej WEŁMIŃSKI. In het kader van deze workshops werd een stuk opgevoerd: ASHES, dat met name de Eerste Wereldoorlog uitbeeldde. U kan de foto's bekijken op de website van het Cricoteka.
Het laatste onderdeel van dit lange project over de erfenis van Kantor is CIRCUM MORTIS.
+++ Meer weten over Tadeusz KANTOR op de website van het Adam MickiewiczinstituutLinks

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu