Kunst

Tentoonstelling "Elementaire deeltjes"

Permanente Vertegenwoordiging van de Republiek Polen bij de EU (Brussel)
07/10/14 - 26/10/14
Cząstki elementarne Cząstki elementarne

Het Pools Instituut en de regio Koejavië-Pommeren hebben de Poolse artiest en professor Krzysztof Pituła uitgenodigd in de Permanente Vertegenwoordiging van de Republiek Polen bij de EU in Brussel om er zijn schilderijenserie “Cząstki Elementarne" (Elementaire deeltjes) voor te stellen. Dit event vindt plaats in het kader van de Europese Week van de Regio's en steden. De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op 7 oktober 2014. De tentoontstelling duurt tot en met 26 oktober.

>>> Wie is Krzysztof Pituła
>>> Lees meer over de tentoonstelling

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Permanente Vertegenwoordiging van de Republiek Polen bij de EU (Stevinstraat 139, 1000 Brussel) - zie kaart
>>> 7 > 26 oktober 2014
>>> Officiële opening op dinsdag 7 oktober 2014 om 19:00
>>> Vrije toegang (inschrijving verplicht via email: thomas.vanhauwaert@instytutpolski.org)Elementaire deeltjes

Krzystof Pituła laat ons kennismaken met zijn open schilderijenserie “Elementaire deeltjes”. De fundamentele componenten van deze schilderijen vormen samen een groter geheel. Het geheel van deze vormen geeft uitdrukking aan de mysterieuse werking van gravitatie en levitatie op de materie. De vormkeuze geeft de artiest de mogelijkheid aan een verregaande rationaliteit van communicatie en discipline tegemoet te komen en tegelijkertijd te voorzien in al wat willekeurig en buiten onze controle lijkt te zijn. Formele vereisten vormen het bredere kader waarin beelden worden gecreëerd in de zoektocht naar een visualisatie van die wereld die als een oneindig fysiek en sprititueel bewustzijn in ons is gesetteld.
De optische grootsheid van onze wereld, die uit het spontane en continue proces van zelfdeterminatie voortkomt, vormen het excuus en de motivatie van de strijd die ik in mijn schilderijen voer in mijn zoektocht naar zelfbeschikking over kleur en vorm.
In het persoonlijke schilderproces ziet de artiest een creatieve verwijzing naar zelfbeschikkingsmechanismen in de wereld van materiële deeltjes waartoe we behoren. Dit intellectuele aspect, dat vanuit het perspectief van de idee van de volmaaktheid van groot belang is, doet geen afbreuk aan de essentie van creatieprocessen die de sterkste emoties uitlokken. Voor Pituła betekent het creatieproces een desolate onderdompeling in de activiteit van het schilderen die gepaard gaat met een toestand van optimale focus en meditatie.Krzysztof Pituła
Krzysztof Pituła werd geboren in 1952 in Gołańcza, Polen. In 1977 behaalde hij zijn diploma als schilder aan de Faculteit voor Beeldende Kunsten van de Nicolaas Copernicus-universiteit (UMK) in Toruń. Tijdens zijn schilderproces past hij verschillende vormen en technieken toe. Hij is werkzaam als assistent-professor aan de Faculteit voor Beelden Kunsten aan de UMK in Toruń. Daarnaast staat Pituła aan het hoofd van het atelier “Malarstwo w Architekturze” (Schilderen in architectuur) en geeft hij lezingen over hedendaagse artistieke technieken. Krzysztof Pituła heeft verschillende series van werken gemaakt. De belangrijkste zijn: Estrofole (1980-1985), Ikary (1985-1988), Żywioły (1988-1995), Konstelacje Perłowe (1995-2009), Fraktale (2009-2012) and Cząstki Elementarne (sinds 2013). In Polen worden zijn werken tentoongesteld in het Museum van Hedendaagse Kunst in Toruń, Szczecin en Grudziądz. In het buitenland kunnen ze worden bezichtigd in Parijs, Milaan, Frankfurt am Main en Nove Mesto. Pituła stelde zijn werken op 30 one-man kunstshows en meer dan 60 groepstentoonstellingen tentoon binnen en buiten de Poolse grenzen: Polen, VS, Canada, Frankrijk, Duitsland en Slovenië.

In zijn werken streeft Krzysztof Pituła ernaar om afwisseling te brengen in de stereotypen en gewoontes van zijn “artistieke taal” als symbool van een nieuwe situatie – niet alleen artistiek, maar vooral ook cognitief en ideologisch. In zijn wereldbeeld is de zwaartekracht van de vorm op zoek naar en streeft ze de juiste plaats na. Omdat deze kracht in verschillende richtingen werkt, lijkt ze in beweging en zorgt ze voor variatie binnen de verschillende dimensies van ruimte: fysisch en metafysisch, gestold in tijd en ruimte en “eeuwig”, inherent en “bovennatuurlijk”.
Het beeld van de “echte” wereld in de meest recente schilderijen van Krzysztof Pituła is de metaforische uitdrukking van een existentiële ervaring die het fysieke aspect van de ruimte aan psychologische en spirituele elementen linkt. Dit is het domein waarin hedendaags artistiek onderzoek een uitgebreide activiteit kent die de dialoog bevordert en de ontwikkeling van nieuwe relaties tussen humane en exacte wetenschappen aanmoedigt. In zijn schilderingen investeert prof. Krzysztof Pituła in een ongelimiteerde ontplooiing van de vrije ziel en streeft hij de waarheid van ervaring en zelfbewustzijn na. Zijn artistieke werken betekenen daarom een originele bijdrage aan de ontwikkeling van de hedendaagse Europese artistieke cultuur.

Zie grotere kaart

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu