Literatuur

Prof. Goddeeris stelt boek "Spioneren voor het communisme" voor

Salons van de Ambassade van Polen
18/11/13
Foto bewaard in Instytut Pamięci Narodowej, Warschau Foto bewaard in Instytut Pamięci Narodowej, Warschau
Professor Idesbald Gooddeeris (KU Leuven) zal zijn net verschenen boek "Spioneren voor het communisme. Poolse geheim agenten en Belgische prominenten" voorstellen in de salons van de Ambassade van Polen. Dit is de eerste wetenschappelijke studie over spionage in België tijdens de Koude Oorlog. Het is een boeiende en genuanceerde analyse van een slecht gekende wereld.
Deze voorstelling zal in het Pools verlopen.

>>> Wie is professor Idesbald Goddeeris
>>> Lees hier meer over het boek
>>> Praktische informatie
>>> Artikels over het boek kan u onderaan de pagina lezen



Spioneren voor het communisme
Geheime diensten als de KGB, de Stasi en de Securitate spreken tot de verbeelding. Dit boek gaat over de Poolse UB/SB, de communistische veiligheidsdienst met het best bewaarde en meest toegankelijke archief. Idesbald Goddeeris nam er duizenden documenten door die met België te maken hebben en schreef de eerste wetenschappelijke studie over spionage in ons land tijdens de Koude Oorlog. Tegelijk brengt hij een vlot en persoonlijk verhaal over tien jaar tussen deze vuile maar intrigerende bronnen.

Goddeeris bevestigt oude vermoedens. De Poolse ambassade in Brussel was een dekmantel voor tientallen inlichtingenofficieren. Zij manipuleerden in België onder meer migranten, journalisten, diplomaten en politici. Sommigen werkten mee en werden daar rijkelijk voor vergoed. Maar de auteur komt ook tot heel andere conclusies. Hij toont dat de UB/SB helemaal geen efficiënte machine was. De dossiers wemelen van de irrelevante of foute informatie. De agenten bekeken de wereld met een heel eigen bril en waren geobsedeerd door het liefdesleven en het alcoholgebruik van hun targets. De veiligheidsdienst was een roddelfabriek.

Volgens professor Guy Vanthemsche aan de Vrije Universiteit Brussel "toont achter het masker van romantiek de spionage een heel ander gelaat: veel banaler, veel menselijker en ook veel complexer. Dit boek brengt een boeiende en genuanceerde analyse van een slecht gekende wereld." Professor Beatrice de Graaf aan de  Universiteit Leiden beschrijft het boek als "Een mix van een persoonlijk relaas, anekdotiek, onthullingen en analyse. Een waardevolle bijdrage aan de internationale inlichtingenstudies."



Idesbald Goddeeris
Idesbald Goddeeris (1972) is hoofddocent, geeft vakken rond transnationale en koloniale geschiedenis en volgt de internationale uitwisseling van de onderzoekseenheid Geschiedenis op. In 2009 was hij visiting fellow aan de London School of Economics, en sindsdien was hij ook gastdocent aan de universiteiten van, onder meer Krakow, Warschau, Delhi, Mumbai, Kinshasa en Irkutsk. Hij is ook senior member van het Leuven Centre for Global Governance Studies. Zijn onderzoek situeert zich vooral in de geschiedenis van migratie, de Koude Oorlog en de omgang met vreemde culturen. Hij heeft en bijzondere belangstelling voor Polen.

Publicaties
>>> La Grande emigration polonaise en Belgique (1831-1870). Elites et masses en exil à l'époque romantique, Frankfurt: Peter Lang, 2013
>>> Solidarity with Solidarity: Western European trade unions and the Polish crisis, 1980-1982, Lanham: Lexington, 2010, 2013
>>> Een geschiedenis van Polen: de strijd van de witte adelaar, Leuven: Acco, 2000,2005, 2011 (met Louis Vos)
>>> Migration and Europeanisation: changing identities and values among Polish pendulum migrants and their Belgian employers, Krakow: Nomos, 2009 (met M. Galent en D. Niedzwiedzki)
>>> De Poolse migratie in België 1945-1950: politieke mobilisatie en sociale differentiatie, Amsterdam: Aksant, 2005
>>> Polonia belgijska w pierwszych latach po II wojnie swiatowej, Warszawa: Semper, 2005



Praktische informatie

>>> Salons van de Ambassade van Polen (Galliërslaan 29, 1040 Brussel) - zie kaart
>>> maandag 18 november 2013 om 19 uur, nadien gevolgd door een cocktail
>>> gratis (reservatie op reponse@msz.gov.pl)



Ambassade van Polen

Wyświetl większą mapę

Download

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu