Literatuur

Poolse Poëzieavond 'Na de dood stond ik midden in het leven"

Festival Artselingen 2013 (Elingen)
21/07/13
Czesław Miłosz © Zbigniew Kresowaty Czesław Miłosz © Zbigniew Kresowaty
Tijdens de maand juli organiseert de culturele organisatie het Mansveld uit Elingen het festival ArtsElingen. Dit jaar staan de schijnwerpers onder meer op Polen gericht met op zondag 21 juli een avond gewijd aan de naoorlogse Poolse poëzie. Roel Richelieu van Londersele, Johan van Cauwenberge en Kris Van Heuckelom stellen u de kopstokken voor uit deze periode waaronder Czesław Miłosz, Tadeusz Różewicz, Wisława Szymborska, Adam Zagajewski, Ewa Lipska en Stanisław Barańczak.

Meer over:  ArtsElingen 2013  |  Poolse poëzie  |  praktische informatie

-------------------------------------------------------------------------------------
 
ArtsElingen 2013
Het poëzie- en kunstenfestival ArtsElingen 2013 is aan zijn negende editie toe onder de titel ATOPIA, LAND OF NOWHERE. Tal van kunstenaars en dichters-schrijvers zijn te bewonderen. Zo is er een kunstexpositie van 15 deelnemende kunstenaars met vooral een retrospectieve tentoonstelling ATOPIA van Jos De Decker. Daarnaast zijn er nog andere activiteiten waaronder de vertoning van de toeristische documentaire over Polen "Reizen door Polen" van Pol Talloen op zondag 7 juli om 17u.

>>> Meer informatie op: http://www.mansveld.be
 
-------------------------------------------------------------------------------------
 
Poolse poëzie
Poolse poëzie doet bij weinig mensen in België een belletje rinkelen, ondanks haar rijke traditie en een bekroning met de Nobelprijs in 1980 en 1996. Nochtans maakt ze integraal deel uit van onze Europese poëzie, weliswaar met haar eigen karakter doorvlochten van nationale thema’s. Deze thema’s worden sterk gekenmerkt door het verdwijnen van de Poolse staat op het einde van de 18de eeuw, de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en het leven onder een communistisch bewind na 1945. Volgens de Poolse dichter Czesław Miłosz, Nobelprijswinnaar in 1980, zijn de Poolse dichters verbonden door een “historisch bewustzijn dat zich voedt met de tragedies van een gemeenschap.”Deze poëzie-avond staat in het teken van de Poolse poëzie na 1945. In deze periode werd poëzie het uithangbord van ’s lands literaire leven met als hoogtepunt de twee Nobelprijzen. Wederom speelden politieke gebeurtenissen een cruciale rol. De trauma’s van de Tweede Wereldoorlog lagen nog vers in het geheugen en bovendien kwam er een communistisch regime dat censuur en zijn visie op het artistieke leven aan schrijvers opdrong. Desondanks behield de Poolse poëzie al die tijd zijn vitaliteit en volgens Tadeusz Różewicz, bekend Pools dichter, stond de Poolse poëzie zelfs “na de dood weer midden in het leven”.De naoorlogse Poolse dichtkunst heeft veel weg van een tweestromenland. Aan de ene kant is er de taalkundige poëzie, die de mogelijkheden van de taal als communicatiemiddel exploreert en waarbij de nadruk op de taal zelf ligt. Aan de andere kant wordt poëzie opgevat als het vermogen om de menselijke ervaring in taal te vangen.Tijdens deze poëzieavond zullen verschillende dichters en hun gedichten aan bod komen. Deze zijn onder meer Czesław Miłosz, Tadeusz Różewicz, Wisława Szymborska, Adam Zagajewski, Ewa Lipska en Stanisław Barańczak. De leidraad op de avond is de bloemlezing “Na de dood stond ik midden in het leven” over de kopstukken van de naoorloge Poolse poëzie, samengesteld door René Smeets, Kris Van Heuckelom en Maarten Tengbergen.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Praktische informatie
>>> Mansveldhoeve (Oudenaaksestraat 4, Elingen) - zie kaart
>>> zondag 21 juli 2013 - 19u00 > 22u00
>>> €5 (gelieve uw tickets op voorhand te reserveren via jos.dedecker@telenet.be of telefonisch op 02/532.57.11)
 
Mansveldhoeve

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu