Conferentie

"Un prosateur polonais entre Est et Ouest - Marek Hłasko"

Door Katia VANDENBORRE (ULB) > EuropaNova – Espace culturel d’Europe centrale, orientale et balkanique (Brussel)
14/01/13

EuropaNova asbl
– Espace culturel d’Europe centrale, orientale et balkanique, heeft het genoegen u uit te nodigen op de conferentie van KATIA VANDENBORRE (ULB) over het thema "Un prosateur polonais entre Est et Ouest - Marek Hłasko" (in het Frans)
                                                                                                                          
Praktische informatie | Marek Hłasko | EuropaNova asbl

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Marek Hłasko (1934-1969)

Marek Hłasko kon een fictief personage op zichzelf zijn geweest. Hij was een enfant terrible van de generatie 1956 en leidde een leven van uitersten en extremen. Van het ene baantje naar het andere, van de ene vrouw naar de andere, van euforie naar depressie, van alcohol naar drugs, van oost naar west en van land naar land. Hij heeft meer geëxperimenteerd dan hij kon dragen in zijn tumultueus en te korte bestaan.
Hoewel hij debuteerde in de rij van sociaal-realistische schrijvers, heeft hij zich nooit verbonden aan een norm of ideologie. In tegendeel. Hij meette zich een literair profiel aan dat in schriel contrast stond met het communistische model en werd één van de spilfiguren van de Ontdooiing. Hij was reeds redacteur van Po Prostu, wanneer De eerste pas in de wolken (Pierwszy krok w chmurach, 1956) het manifest van het opkomende individualisme werd. In de novelles van deze eerste bundel schetst hij een pessimistisch beeld van het Polen van de jaren 1950, waar het individu geen plaats heeft en gebruikt hij een persoonlijke, non-conformistische en totaal atypische stijl die onmiddellijk het publiek in verleiding bracht.
In hetzelfde genre publiceert hij De achtste dag van de week (Ósmy dzień tygodnia, 1956) voordat hij naar Parijs vertrekt in 1958. Hij wist niet dat zijn vertrek naar het westen er één zou zijn zonder terugkeer naar het oosten. Gevangen tussen problemen met zijn paspoort en de irrationele drang om te reizen doorkruiste hij Duitsland, Italië, Zwitserland, Engeland, Israel om vervolgens aan te belanden in de Verenigde Staten. Hij werd uitgenodigd door Roman Polański naar Los Angeles waar hij vertoefde in de cinemawereld en werkte als scenarioschrijver. In die tijd schrijft hij zijn memoires neer in De mooie jeugd (Piękni dwudziestoletni, 1966). In juni 1969, vlak na de dood van zijn vriend Krzysztof Komeda (in april 1969), keert Hłasko terug naar Duitsland, waar hij op zijn beurt sterft aan een mix van alcohol en slaapmiddels.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
EuropaNova asbl - Conférences du lundi

>>> EuropaNova (Parnassusgaarde 3 E, 1050 Brussel) – zie kaart
>>> maandag 14 januari, 19u00
>>>  €5 (drankbonnetje inbegrepen) | Gratis (studenten -26)

-------------------------------------------------------------------------------------
 
EuropaNova asbl – Espace culturel d’Europe centrale, orientale et balkanique is geopend van dinsdag tot vrijdag van 11u tot 18u30 en zaterdag van 11u tot 15u. U vindt er boeken in hun originele taal en in Franse vertaling + taalcursussen + culturele evenementen
Tel. +32 (0) 2 324 77 20
www.europanova.be

 

Links

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu