Muziek

Apollon Musagète Quartett brengt een hommage aan Witold Lutosławski

Blauwe Zaal, deSingel (Antwerpen) - in het kader van het Jaar Witold Lutosławski 2013
02/02/13


Door hun niet aflatende succes is het bijna traditie geworden dat aan het begin van het jaar het Apollon Musagète Quartett optreedt in België. Of ze nu Haydn, Szymanowski, Brahms of Lutosławski spelen, het is steeds onimiteerbaar, aangrijpend en toegankelijk. Het Apollon Musagète Quartett heeft de eer om het JAAR WITOLD LUTOSŁAWSKI te openen in België met een opvoering van het Strijkkwartet van deze Poolse componist wiens honderste geboortedag we vieren. DeSingel kan het bevestigen: het aanhoren van het Strijkkwartet van Lutosławski is "een unieke belevenis, al was het maar omdat de muziek nooit hetzelfde klinkt. Lutosławski veroorlooft zijn strijkers namelijk vrijheden in de uitvoering van zijn noten, zodat de precieze verhouding tussen de vier instrumenten bij elke uitvoering anders is." Om kracht bij te zetten aan hun eerbetoon heeft het Apollon Musagète Quartett een stukje gecomponeerd onder de voor zich sprekende titel Multitude in memoriam W. Lutoslawski.

Praktische informatie  |  Apollon Musagète Quartett

+++ De website van de groep : www.apollon-musagete.com
+++ Meer informatie op de website van deSingel

>>> 2013, het Jaar Witold Lutosławski (klik op het icoontje om naar de website van de Association Witold Lutosławski te gaan, het kloppende hart achter de festiviteiten)


+++ Het concert van 2012 vindt u terug HIER, en dat van 2011 HIER

-------------------------------------------------------------------------------------


Op het programma :


Felix Mendelssohn-Bartholdy, Strijkkwartet nr 2 in a, opus 13
Leoš Janáček, Strijkkwartet nr 1, JWVII/8, 'Kreutzer Sonate'
Witold Lutosławski, Strijkkwartet
Apollon Musagète Quartett, Multitude in memoriam W. Lutoslawski

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Apollon Musagete Quartett

Het kwartet werd opgericht in Wenen in 2006 door vier Polen: Paweł Zalejski (viool), Bartosz Zachłod (viool), Piotr Szumieł (altviool) en Piotr Skweres (cello). Achter hun naam schuilt een eerbetoon aan een ballet van Igor Stravinski uit het jaar 1927-1928 waarin de god Apollo danst met drie muzes die de poëzie, hymne en dans voorstellen. Geïnspireerd door het beeld van Apollo, de leider van de muzen, streeft het Apollon Musagete Quartett naar een samensmelting van de Kunsten.
In 2008 werd hun reputatie bevestigd door een Eerste Prijs en drie Speciale Prijzen op het ARD Musikwettbewerb in Munchen. Deze beloning werd toegevoegd aan een reeds indrukwekkend palmares, opgebouwd in vooral Oostenrijk en Italië, waar ze met succes optraden. Ze waren ook te zien in de Wigmore Hall in Londen en in de Philharmonie van Berlijn.
De groep put haar inspiratie niet alleen uit de muziek zelf, maar ook uit het samenspel met o.a. Peter Cropper, Anner Bylsma, Giulano Carmignola of Ferenz Rados.
In Polen geniet het kwartet de steun van het Ministerie van Cultuur en van het Nationale Poolse Patrimonium.
In 2009 is de eerste plaat van Apollon Musagete Quartett verschenen bij OEHMS Classics, met werken van Haydn, Szymanowski en Brahms.
Het kwartet deinst er niet voor terug om andere paden dan die van de klassieke muziek te bewandelen: ze zijn namelijk te horen op het laatste album van Tori Amos met titel Night of Hunters.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Praktische informatie

>>> deSingel (Desguinlei 25, 2018 Antwerpen) – zie kaart
Tel. : +32 (0)3 248 28 28
>>> zaterdag 2 februari – 20u00
>>> €22 | €18 | €14 (65+) | €8 (-19)
Het concert op de website van deSingel (mogelijkheid om plaatsen online te reserveren)

Links

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu