Andere

Getting Smaller: de Europese droom in tijden van crisis

Flagey - studio 4 / Goethe Instituut
29/11/12 - 30/11/12

Is de Europese droom een utopie geworden? Houdt het falen van de monetaire muntunie ook in dat we het culturele ‘eenheid in diversiteit’ idee voorgoed moeten begraven? Wat zijn daarvan de implicaties, gevolgen, en kansen? Welke stappen moeten we ondernemen om van Europa opnieuw een sterk, invloedrijk continent te maken? En hoe kijken andere continenten nu naar Europa? Deze en andere vragen worden opgeworpen en belicht tijdens de tweedaagse slotconferentie van het EUNIC project Getting Smaller. Deze slotconferentie bestaat uit het hoofddebat met Jeremy Rifkin en Rajeev Bhargava en uit vier themaworkshops.

>>> Lees HIER alles over hoofddebat en schrijf u in!
>>> Mis HIER onze workshops niet en schrijf u meteen in!

------------------------------------------------------------------------------------------
 
Hoofddebat

Jeremy Rifkin publiceerde in 2004 het veelgeprezen boek The European Dream: How Europe's Vision of the Future Is Quietly Eclipsing the American Dream. Hij beschreef Europa als een economische supermacht die de strijd met de Verenigde Staten aankon. Bijna 10 jaar is er verstreken sinds deze publicatie en is het tijdens de huidige crisis een uitgelezen kans om te bekijken wat er juist veranderd is en hoe deze Europese Droom met haar idealen ervoor staat. Aan de andere kant van het debat zit Rajeev Bhargava, bekend professor en politiek wetenschapper uit India. De geknipte man om ons te vertellen hoe men in India, een opkomende grootmacht, denkt over het oude continent. Dit debat wordt in goede banen geleid door Mia Doornaert, onafhankelijke experte over internationale betrekkingen die schrijft voor De Standaard.

>>> Donderdag 29 november 2012, om 20u00
>>> Flagey, Studio 4 (Heilig Kruisplein, 1050 Brussel), zie kaart
>>> Inkom GRATIS (reserveren verplicht via deze link)

------------------------------------------------------------------------------------------
 
Workshops

In totaal zijn er vier workshops. Hieronder vindt u een overzicht. In de brochure onderaan de pagina vindt u alle details.
1) Concept of Power, 29 november, 14:30 > 15:45
2) Demography and mobility29 november, 16:15 > 17:30
3) Economy and Ecology, 30 november, 09:30 > 10:45
4) Dimension of culture, 30 november, 11:15 > 12:30

>>> Alle workshops vinden plaats in het Goethe Instituut (Belliardstraat 58, 1040 Brussel) zie kaart
>>> Inkom is GRATIS, inschrijven verplicht op gettingsmaller@bruessel.goethe.org
 
1) Concepts of Power, 29 november, 14:30 > 15:45
Men verwacht dat Europa haar bijdrage levert aan vredesmissies, zowel in de Balkan, Afganistan, als in Noord-Afrika en Afrika ten zuiden van de Sahara. Maar een Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid blijft een hybride creatuur, zoals de voorbeelden uit Libië en Syrië onheilspellend tonen. Welke veiligheidsscenario’s liggen er klaar voor de toekomst, die thema’s zoals de veiligheid van de grenzen van de EU, verdere uitbreiding of alternatieven hierover, opnemen? Welke nieuwe dreigingen moeten we aanpakken, en kunnen we verstandige oplossingen aanbieden? In welke mate moet de Europese integratie uitgediept en versterkt worden (met inbegrip van een verder verkleinende nationale soevereniteit) als we willen dat Europa een passende rol speelt in de wereldpolitiek en haar waarden en liberale democratie beschermt? Welke rol zal de NAVO en haar westerse bondgenoten spelen in de nieuwe constellatie van crisis en macht in Centraal-Azië en het gebied rond de Stille Oceaan? En wat is de rol van de EU in de NAVO?

Sprekers:
>>> Rajeev Bhargava, Senior Fellow and Director, Centre for the Study of Developing Societies in Delhi
>>> Weidong Cheng, Professor, Deputy Director, Institute of European Studies, CASS
>>> Jamie Shea, Deputy Assistant Secretary General for Emerging Security Challenges of NATO
>>> Sieglinde Gstöhl (moderator), Director of Studies of the Department of EU International Relations and Diplomacy Studies, College of Europe, Bruges
 
2) Demography and mobility29 november, 16:15 > 17:30
Ongeacht of het wordt beschouwd in relatieve of absolute termen, één van belangrijkste bepalende factoren voor Europa’s positie in de wereld is demografie. De bevolking in Europa groeit niet meer. In het beste scenario stagneert ze en neemt ze af in vergelijking met de rest van de wereld. Een bevolking die ouder wordt, in combinatie met een afname van de werkende bevolking in het vooruitzicht, betekent een serieuze uitdaging in een wereldeconomie die gericht is op groei. Gezien Europa’s aandeel in de wereldbevolking zullen haar aandeel in de wereldhandel, en volgens de verwachtingen van vele mensen, haar aandeel in welvaart en politieke invloed afnemen. Wat voor een bedreiging vormt deze demografische ontwikkeling voor onze economische, culturele en maatschappelijke ontwikkeling en voor een aanvaardbare rol voor Europa in deze wereld? Zijn migratie en doelgerichte immigratie een sleutel om deze probleme, die zijn voortgekomen uit demografische veranderingen, op te lossen?

Sprekers:
>>> Vanessa Rossi, Advisor in Global Economics
>>> Ludger Pries, Professor, Faculty of Social Sciences, Ruhr-Universität Bochum
>>> Judith Brandner (moderator), Journalist Ö1/Editor Austrian Broadcasting Corporation Vienna
 
3) Economy and Ecology, 30 november, 09:30 > 10:45
De Europese Unie gaat door de diepste economische crisis uit haar geschiedenis en economisch herstel lijkt veraf. De Europese economie groeit heel traag met enkele landen in een zware recessie. Sinds de voorspellingen voor de geïndustrialiseerde wereld op zijn minst een decennium van zeer matige groei voorzien, is het misschien te laat dat een in economische termen kleiner wordend Europa het publieke debat over een ruimer en minder BBP-gericht begrip van welzijn van de burger zal bevorderen. Bij dat debat zou er een veel sterkere nadruk liggen op begrippen zoals efficiëntie van grondstoffen en duurzame ontwikkeling in de EU. Een andere mogelijkheid is dat de Europeanen met succes de ontwikkeling van een nieuw economisch project nastreven dat de EU opnieuw op de voorgrond van BBP groei zou plaatsen, ten minste toch in de geïndustrialiseerde wereld.

Sprekers:
>>> Ummu Salma Bava, Director, Europe Area Studies Programme & Professor
of European Studies, Jawaharlal Nehru University New Delhi
>>> Anne Bucher, Director for Structural Reforms and Competitiveness, DG Economic and Financial Affairs, European Commission
>>> Sebastien Godinot, Economist, WWF European Policy Office
>>> Thomas Fischer (moderator), Executive Director, Brussels office, Bertelsmann Stiftung
 
4) Dimensions of culture, 30 november, 11:15 > 12:30
Europa is bekend voor zijn diversiteit in culturen en talen, maar in Europa en de rest van de wereld verspreidt de kennis van het Engels zich aan een razendsnel tempo.
Moeten wij blij zijn met deze ontwikkeling? Kan één landstaal Europa sterker maken als een geheel, maar ook minder invloedrijk wanneer het aankomt op het verspreiden van waarden over meertaligheid en respect voor diversiteit? Zijn Europa en haar instellingen in staat om een diversiteit aan talen en culturen te beschermen en promoten? Verbinden sociale media Europese burgers of maken ze juist de generatiekloof groter? Zijn we een online-gemeenschap of hakken we juist de bruggen met de realiteit verder door?

Sprekers:
>>> Magda Carneci, Poet, Essayist and Art Historian
>>> Laymert Garcia Dos Santos, Professor, Department of Sociology, Institute of Philosophy and Social Sciences, State University of Campinas, São Paulo
>>> Margot Dijkgraaf (moderator), Director of Academic and Cultural Center SPUI25, Amsterdam

------------------------------------------------------------------------------------------

Organisatoren:

EUNIC in Brussel (Goethe Instituut in Brussel, Oostenrijks Cultuurforum in Brussel, Roemeens Cultureel Instituut in Brussel, Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Pools Instituut - Dienst Cultuur Ambassade van Polen in Brussel) in samenwerking met de Bertelsmann Stiftung

------------------------------------------------------------------------------------------
 
Flagey
 


 
Goethe Instituut

Download

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu