Theater

T.E.O.R.E.M.A.T. (Jarzyna) en Chór Kobiet (Górnicka) op het NEXT festival

Tourcoing, Vieux Condé, Ieper (in één wooord: een Europese regio)
25/11/12 - 30/11/12
MARTA GÓRNICKA / CHÓR KOBIET_Project I: This is the chorus speaking © ANTONIO GALDAMEZ MUNIOZ / WITOLD MEYSZTOWICZ MARTA GÓRNICKA / CHÓR KOBIET_Project I: This is the chorus speaking © ANTONIO GALDAMEZ MUNIOZ / WITOLD MEYSZTOWICZ

Twee van de beste Poolse theaterstukken van de laatste jaren worden opgevoerd tijdens het NEXT festival: met name T.E.O.R.E.M.A.T. van Grzegorz Jarzyna en Chór Kobiet van Marta Górnicka.
Het festival Next vindt plaats in de context van Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik, daar waar Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen elkaar ontmoeten. Alles speelt zich dus af bij u!


+++ meer weten over T.E.O.R.E.M.A.T. (de [magnifieke] videovoorstelling is HIER)
+++ meer weten over Chór Kobiet

-------------------------------------------------------------------------------------

Wat is Next in feite?
Zoals in alle andere Europese regio's is de welvaart van het historische netwerk van steden en gemeentes onderhevig aan de druk van globale economische, ecologische en demografische revoluties. Een toekomstproject voor de Eurometropool Rijsel, Kortrijk, Doornik moet de bestaande stedelijke werkelijkheid, de internationale cultuur, de verenigings- en economische structuren confronteren met de veranderingen waarvoor deze regio staat. We beseffen beetje bij beetje dat de nieuwe sociale uitdagingen enkel maar samen kunnen opgelost worden in de werkelijkheid van de gedeelde ruimte en via de plaatselijke ambitie. Aan de vooravond van deze vijfde editie van NEXT stellen architecten, stedenbouwkundigen, filosofen, artiesten en sociologen vragen bij innoverende sociale en ruimtelijke projecten, die fundamenteel zullen zijn voor de toekomst van deze Eurometropool.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Chór Kobiet, van Marta Górnicka
_____Op de website van het festival : http://www.nextfestival.eu/nl/evenement/project-i-this-is-the-chorus-speaking

Het spektakel zal bestaan uit twee programma's : Project I: This is the chorus speaking, gespeeld op 29 en 30 november, en Project II: Magnificat, gespeeld op 1 december.

>>> donderdag 29 november, 20u15 > 21u00
>>> Het Perron, Ieper
>>> €9 / €7 (-26)
(tickets online)
>>> vrijdag 30 november, 20u00 > 20u45
>>> Le Boulon, Vieux Condé
>>> €9 / €7 (-26)
(tickets online)
>>> zaterdag 1 december, 20u30 > 21u15
>>> La rose des vents (grande salle), Villeneuve d’Ascq
>>> €9 / €7 (-26)
(tickets online)

This is the chorus speaking is het eerste optreden van Chór Kobiet. Het is moeilijk om het een duidelijke definitie te geven, aangezien het optreden verschillende dingen combineert: een cocktail van theater, cabaret, pop en opera. Het koor balanceert op de rand van de afgrond maar is overtuigd dat het de juiste weg heeft ingeslagen. Chór Kobiet graaft diep in de herinneringen. Oude Poolse liedjes, vergeten teksten uit de theaterwereld, klassieke koorzangen uit ver vervlogen tragedies. Een zoektocht naar een stem die losstaat van de taal, om zich uit te drukken in ritme, gezoem en herhaling. Het koor geeft aan deze vrouwen een culturele stem. (NextFestival)

-------------------------------------------------------------------------------------
 
T.E.O.R.E.M.A.T., dan Grzegorz Jarzyna
_____Op de website van het festival : http://www.nextfestival.eu/nl/evenement/t-e-o-r-e-m-a-t

>>> Le Théâtre du Nord à l'Idéal, Tourcoing
>>> zondag 25 november, 18u30 > 20u20
+
maandag 26 november en dinsdag 27 november, 20u30 > 22u20
>>> €20 / €18 / €7 (-26) *
(tickets online)

 


De komst van een mysterieuze vreemdeling verpulvert het alledaagse leven van een burgerlijke familie. Het evenwicht is zoek. De diepst verborgen driften komen bloot te liggen. De personages knallen elk keihard met de kop tegen een muur. Daarna kunnen ze twee kanten op: ze kunnen zich afsluiten van de wereld of ze kunnen zichzelf overstijgen en een groter bewustzijn ontwikkelen.
In 1968 werd Pier Paolo Pasolini’s film Teorema gebombardeerd tot cultfilm, hoewel er bij zijn release maar weinig volk op af kwam. De Poolse regisseur Grzegorz Jarzyna neemt Pasolini’s scenario als uitgangspunt voor zijn eigen onderzoek naar de grenzen van mens en theater. T.E.O.R.E.M.A.T. is tegelijk adaptatie en commentaar, een virtuoze oefening in de dissectie van rituelen.
Grzegorz Jarzyna (°1968) studeerde,filosofie en theologie. Vervolgens wou hij auteur worden, maar hij realiseerde zich dat al wat hij wou schrijven al ooit geschreven was. Hij besloot dat hij zich beter zou uitdrukken met theatrale middelen, volgde een theateropleiding en legde zich vanaf dan toe op regie. (NextFestival)

Links

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu