Muziek

Kwartludium - de crème de la crème van de Poolse muzikale avant-garde

Espace Senghor (Brussel)
22/11/12


Het ensemble KWARTLUDIUM is gespecialiseerd in hedendaagse klassieke muziek. Ze zijn een perfecte afspiegeling van de buitengewone beheersing van de generatie die vandaag in de dertig is.

Video van het kwartet : http://www.kwartludium.com/1.mpg 

We kunnen hen zonder twijfel beschouwen als één van de beste Poolse groepen in hun genre. Dit is dan ook de reden waarom ze werden uitgenodigd als eregast voor de vijfde editie van het LOOP festival (Loop V), een festival gewijd aan de hedendaagse akoestische muziek waarop het Forum des Compositeurs zijn tiende verjaardag zal vieren. Ze zullen de laatste werken van Poolse componisten van hun generatie brengen: Jagoda Szmytka (geboren in 1982), Sławomir Wojciechowski (geboren in 1971), Wojciech Ziemowit Zych (geboren in 1976) en Artur Zagajewski (geboren in 1978). Kwartludium zal ook visuele werken en "grafische muziekstukjes" van jonge Belgische artiesten opvoeren: Ann Eysermans en Christophe Guiraud.

De componiste Jagoda Szmytka, die een werk heeft gecomponeerd speciaal voor deze gelegenheid, zal bij de muzikanten aanwezig zijn. Ontdek haar parcours en haar werk op haar website: http://www.jagodaszmytka.com/ 

-------------------------------------------------------------------------------------

Programma

Eerste deel (45min):
1. Wojciech Ziemowit Zych - Stale obecna tesknota
2. Jagoda Szmytka - Sky me, type me
3. Artur Zagajewski - EC 13
4. Slawomir Wojciechowski - The rope of sands

Pauze (20min)

Tweede deel (45min):
1. Gilles Gobert
2. Christophe Guiaud
3. Ann Eysermans
4. Poolse visuele kunstenaars: Pola Dwurnik _- Obiekt; Adam X - Elementy stylu osmiornicowego; Rafal Bujnowski - Kosmos; Twozywo - Strach ktory wije struktury; Adam Okrasko  - Kolumna nr 10; Karol Radziszewski - Bez tytulu; Adam Witkowski - Prawda nie zawiera wskazowek

-------------------------------------------------------------------------------------
 
De groep Kwartludium zag het licht in 2002 dankzij pasafgestuurde studenten van drie muziekacademies: die van Warschau, Bydgoszcz en Gdańsk. De naam van de groep komt van het eerste werk van Bartosz Kowalski-Banasewicz dat hij schreef voor deze formatie. De groep concentreert zich op de uitvoering van werken van jonge Poolse componisten zoals Aleksandra Gryka, Marzena Komsta, Bartosz Kowalski-Banasewicz, Seweryn Ścibior, Adam Falkiewicz, Aleksander Kościów, Mikołaj Majkusiak, Wojciech Ziemowit Zych, evenals componisten van vorige generaties, zoals Aleksander Lasoń, Krzysztof Knittel of Lowrence Moss (USA).
Een essentiële plaats in de activiteiten van de groep wordt ingenomen door geïmproviseerde hedendaagse muziek. Grafische en intuïtieve composities van de beste vertegenwoordigers van nieuwe muziek, Stockhausen, Bergstroem-Nielsen, Cardew, Stark, Wolf, Rasmusen of Detoni met name, behoren tot het repertoire van Kwartludium.
In 2007 was de groep winnaar van het Beursprogramma "Młoda Polska" (Jong Polen) van het Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed.
In januari 2008 verscheen de eerste plaat van de groep, uitgevoerd en uitgebracht door de platenfirma DUX. Hun derde en laatste album zal binnenkort te verkrijgen zijn. We zullen er grafische composities van Aleksandra Gryka, Sławomir Wojciechowski, Dariusz Przybylski en Krzysztof Knittel op terugvinden. Ook komen we Deense componisten, met wie de groep op het Open From Festival van Kopenhagen heeft samengewerkt, tegen: Carl Bergstrom-Nielsen, Henrik E. Rasmussen en Regin Petersen.
Kwartludium neemt deel aan de muzikale projecten RE:NEW MUSIC en NEW AUDIENCES in het kader waarin 30 Europese groepen van nieuwe muziek zullen samenwerken op de praktische ontwikkeling van nieuwe concepten voor concerten. Het zoeken naar nieuw publiek, openstaan voor nieuwe vormen om hedendaagse kunst te brengen, educatieve actie, dat zijn de doelen voor deze groep, waarvoor Kwartludium is uitgenodigd om deel te nemen met als taak om het reilen en zeilen van het project te overzien.

Dagna Sadkowska – viool
Michał Górczyński – klarinet en basklarinet
Paweł Nowicki – slagwerk
Piotr Nowicki – piano

-------------------------------------------------------------------------------------

Praktische informatie

>>> Espace Senghor (Waversesteenweg 366, 1040 Brussel) zie KAART
>>> 22 november 2012 - 20u15
>>> €12 (normaal) / €5 (korting en voorverkoop)

-------------------------------------------------------------------------------------
 
>>> Espace Senghor

Links

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu