Ontmoeting

Joods-Katholieke ontmoeting over complexe identiteiten

Université Libre de Bruxelles, Auditorium Dupréel
18/10/12
© Ronit Kertsner © Ronit Kertsner


Verscheidene identiteiten, innerlijke tegenstrijdigheden, conflicten die kunnen ontstaan in een persoon die ze aan elkaar probeert te rijmen, dat zijn de thema's van de ontmoeting tussen Ya’akov Weksler-Waszkinel, Katholiek en jood, David Meyer, rabbijn en professor en Adam Boniecki, priester en voormalig hoofdredacteur van het Poolse weekblad Tygodnik Powszechny. André Nayer, professor aan de Université Libre de Bruxelles, is moderator tijdens dit gesprek.

+++ Meer weten over de sprekers, klik HIER

>>> ULB, Auditorium Dupréel (Institut de Sociologie, Johannalaan 44, 1050 Brussel)
>>> Donderdag 18 oktober 2012 - 19u30
>>> €5 - Gratis parking – Toegang voor mindervaliden

Inschrijvingen: +32 (0) 491 17 39 10  |  +32 (0) 2 554 06 90  |  info@dialogueetpartage.org 

Op het einde van de avond zal er een glas worden aangeboden.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Ya’akov Weksler-Waszkinel is priester en filosoof, gespecialiseerd in Bergson. Hij was professor filosofie aan de Katholieke Universiteit van Lublin gedurende bijna 40 jaar en almoezenier van de Zusters Ursulinenklooster in Lublin.
De ontdekking van zijn wortels heeft Ya'akov Weksler-Waszkinel ertoe gebracht om zich in Israël te vestigen in 2009. Toch erkent de staat hem niet als jood wegens zijn geloof in Jezus, ondanks het feit dat hij als jood geboren is, dus uit een joodse moeder, volgens de Halacha. Een bizarre ingewikkeldheid. Hij is met andere woorden te joods vor een katholiek en niet genoeg joods voor een jood. Op dit moment werkt hij in het Yad Vashem Muzeum in Jeruzalem.

David Meyer
is rabbijn en professor. Hij geeft doceert rabbijnse literatuur en het huidige joodse gedachtegoed aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana van Rome. Hij is auteur van verschillende publicaties en boeken waaronder De pijnlijke verzen (uitgave Lessius), in samenwerking met Soheib Bencheikh, grootmufti van Marseille en Vader Yves Simoens van het centre Sèvres van Parijs, over de noodzaak van zelfkritiek voor godsdiensten.

Adam Boniecki is een Marianistische priester en journalist. Hij is afgestudeerd in de filosofie aan de Katholieke Universiteit van Lublin en aan het Institut catholique van Parijs. Hij werkt voor de redactie van "Tygodnik Powszechny" sinds 1964. Dit tijdschrift werd opgericht in 1945 en was tot aan de val van het communistische regime het symbool van de democratische oppositie rond de Poolse intellectuele elite. Boniecki is auteur van verschillende artikels en enkele boeken, waaronder Vademecum, Zrozumieć papieża. Rozmowy o Janie Pawle II (De paus begrijpen. Gesprekken over Johannes-Paulus II) en Lepiej palić fajkę, niż czarownice (Men steekt beter een pijp aan dan een brandstapel).

André Nayer is professor en auteur. Hij doceert arbeidsrecht aan de Université Libre de Bruxelles et schrijft, alleen of in samenwerking, talrijke werken over voornamelijk arbeidsrecht; sociale inspecties; de toestand van vreemdelingen, artiesten en het statuut van wetenschappers alsook de ontwikkeling van de mens op het werk. Hij is expert bij Europese en internationale instanties en doceert eveneens internationaal sociaal recht in Vietnam. Hij werd bekroond met verscheidene onderscheidingen waaronder de prijs Alice Seghers.

-------------------------------------------------------------------------------------

Deze avond wordt georganiseerd door het Collectif Dialogue & Partage en Het Pools Instituut - Dienst Cultuur van de Ambassade van de Republiek Polen in Brussel in samenwerking met het Institut de la Mémoire Audiovisuelle Juive en de Dienst Cultuur van de Ambassade van Israël.

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu