Kunst

Jarosław Kozakiewicz en Krzysztof Wodiczko zijn te bekijken op NEWTOPIA

Mechelen
01/09/12 - 10/12/12


Newtopia: de staat van de mensenrechten is een grote, internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst, gewijd aan de mensenrechten, samengesteld door curator Katerina Gregos. Ze wil de vele facetten van het onderwerp verkennen en gaat dieper in op enkele veelzijdige, soms complexe, vraagstukken die de mensenrechten omringen zoals het conflict tussen universalisme en cultureel relativisme, een van de sleuteldebatten rond mensenrechten.

Newtopia belicht ook de evolutie van de mensenrechten: van burgerlijke en politieke rechten over sociale, economische en culturele rechten, tot het recht op duurzame ontwikkeling, vrede en een gezond milieu. Daarbij ligt de nadruk op het feit dat alle rechten ondeelbaar, onderling verbonden en onderling afhankelijk zijn.

Newtopia bevat werken van meer dan 70 kunstenaars uit verschillende generaties, die met diverse media werken, en onderzoekt hun artistieke posities ten opzichte van de basisprincipes van de mensenrechten. Veel van deze kunstenaars komen uit landen en regio's waar de mensenrechten een bijzonder nijpende kwestie waren of zijn.
De Poolse kunstenaars Jarosław Kozakiewicz en Krzysztof Wodiczko werden gekozen om deel te nemen aan dit initiatief.

>>> verschillende locaties in de stad Mechelen (en een satelliettentoonstelling in Brussel) : Cultuurcentrum Mechelen, Oude Mechelse Vleeshalle, Museum Hof van Busleyden (waar men het werk van Jarosław Kozakiewicz kan bekijken), Lamot Congres- en Erfgoedcentrum, Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen, Grote Markt (waar de projectie van Krzysztof Wodiczko is te zien).

>>> vanaf 1 september tot 10 december 2012
Open tussen 10u en 17u (gesloten op woensdag)
>>> €10 | €8 (65+, ING kaarhouders, groepen) | €2 (-26) | gratis (-12)

Tickets en groepreservaties (max. 25 personen):
Uit in Mechelen
Hallestraat 2-6
+32 (0)70 22 28 00
uit@mechelen.be 

>>> http://www.newtopia.be

-------------------------------------------------------------------------------------

 
Het werk van Jarosław Kozakiewicz (geboren in 1961) bevindt zich op de kruising van kunst, wetenschap en architectuur. Zijn onderzoek heeft hem ertoe gedreven om projecten van land-art en utopische en kritische architectuur uit te werken. Sommige werden bekroond met prestigieuze prijzen, zoals zijn project in het hedendaagse kunstmuseum van Toruń of de keuze voor zijn project voor het Park van de Verzoening naast het Auschwitz-Birkenau Museum. In 2007 nam hij deel aan het Marsproject, een groots project van landschapdesign georganiseerd in een oude bruinkoolmijn naast het meer van Bärwalde in Duitsland, waarbij hij een landschap van heuvels in de vorm van gigantische menselijke oren voorstelde. In zijn andere projecten stelt de kunstenaar ecologische of symbolische oplossingen - of utopische schema's - voor in het kader van stedenplanning (Transfer, 2006) en architectuur (Oxygen Towers, 2005). In 2006 vertegenwoordigde Kozakiewicz Polen op Internationale Tentoonstelling van Architectuur in Venetië.

In Oxygen Towers stelt Kozakiewicz voor om het idee van een glazen wolkenkrabber te transformeren tot een ecologische visie. De twee onregelmatige ovalen waaruit het gebouw bestaat, lijken op menselijke longen. Het werk, tegelijk een hangende tuin en een stadsoase, biedt een groene oplossing voor de alomtegenwoordige blokken van glas en staal die over de hele wereld woekeren. Oorspronkelijk begon de kunstenaar dit project als een reactie op de wolkenkrabbers van Manhattan en op het idee van zelfvoorziening, zoals het door tal van technologische utopieën wordt gedefinieerd. In dit werk geeft hij een groene toets aan het verouderde modernistische idee van eindeloze vooruitgang.

Binnen ademt de moderne mens kunstmatige lucht, die verwarmd of geklimatiseerd is. Deze permanent geklimatiseerde moderniteit verwaarloost, met een totale onverschillig-heid voor de natuur, een aantal van de meest fundamentele menselijke behoeften en rechten: frisse lucht, schoon water en een gezond milieu. Schone lucht werd effectief erkend als een fundamenteel recht, een recht dat vandaag als nooit tevoren wordt bedreigd door luchtvervuiling. In een reactie op de zeer on-duurzame architecturale gewoontes die gebaseerd zijn op lage olieprijzen wil Kozakiewicz de steden het recht op ademen teruggeven. Oxygen Towers stelt een model voor van een synthetische antropologische stedenbouw die openstaat voor de lokale ecologie.

Jarosław Kozakiewicz, Oxygen Towers, 2005
>>> ww.kozakiewicz.art.pl

-------------------------------------------------------------------------------------

 
Krzysztof Wodiczko
(geboren in 1943) heeft internationale bekendheid verworven door zijn grootschalige videoprojecties op architectonische gevels en monumenten. Hij heeft ondertussen meer dan 80 openbare projecties over heel de wereld gerealiseerd. Mensenrechten, oorlog, democratie, conflict en historisch trauma zijn enkele van de belangrijkste thema’s in een oeuvre dat vier decennia omvat. In 1998 ontving hij de Hiroshima Art Prize. Hij is professor kunst, design en openbare ruimte aan de universiteit van Harvard (School of Design). Hij vertegenwoordigde Polen op de 53ste Biënale van Venetië in 2009 en nam deel aan Documenta 6 (1977) en Documenta 8 (1988) in Kassel.

Voor Newtopia heeft Wodiczko een avondlijke videoprojectie op de gevel van het stadhuis van Mechelen ( gebouwd in de 13de eeuw) gemaakt. Het toont de ogen van een tiental Mechelse immigranten en laat hun verhalen horen. Zo wordt het Mechelse stadhuis een cultureel communicatiemiddel tussen de oorspronkelijke en nieuwe inwoners van Mechelen. 

Krzysztof Wodiczko, Mechelen City Hall Projection, 2012Links

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu