Transpoesie - tweede editie !

Metrostation KRUIDTUIN | metrostellen (Brussel) | PassaPorta (Brussel)
26/09/12 - 22/11/12


We hebben de dichter Piotr SOMMER gekozen als vertegenwoordiger van Polen voor het project TRANSPOESIE. Hij stelt de verzen met titel Później (Later) voor. De vertaling in het Nederlands werd gemaakt door Kris Van Heuckelom en in het Frans door Isabelle Jannès-Kalinowski.
Ontdek dit gedicht in de metrostellen en in het station KRUIDTUIN.

Wat is TRANSPOESIE ?  |  TRANSPOESIE 2012  |  kalender met evenementen

-------------------------------------------------------------------------------------
 
>>> Wat is TRANSPOESIE ?
TRANSPOESIE zag het levenslicht in 2011 dankzij het netwerk EUNIC (European Union National Institutes for Culture) in samenwerking met de MIVB. Deze tweede editie heeft nog steeds als doel om Europese poëzie in de bloemetjes te zetten in de Brusselse metro : 24 Europese landen hebben hun krachten gebundeld om in de Brusselse metro 24 gedichten te tonen in hun originele taal (22 verschillende talen) alsook hun vertaling in het Nederlands en Frans.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
>>> Wat zijn de specifieke kenmerken van de editie 2012 ?
Dit jaar begint TRANSPOESIE officieel op 26 september, ter gelegenheid van de Europese dag van de talen. U kan de gedichten lezen in de gangen van het metrostation Kruidtuin tot het einde van november en in de metrostellen tot 22 oktober. Dit is de ideale gelegenheid voor de pendelaars om het werk van internationale auteurs te ontdekken en van de diversiteit aan talen en culturen te genieten, waarbij de dagelijkse sleur wordt doorbroken door iets nieuws.

Voor deze tweede editie plaats TRANSPOESIE de banden tussen de verschillende
generaties centraal, aangezien 2012 werd verkozen tot Europees jaar voor actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties. Vanuit dit perspectief leek de metro, kruispunt van mensen en plaats van ontmoeting, de ideale plaats om de obstakels tussen de verschillende generaties te doorbreken. De metro biedt de kans aan drie miljoen reizigers, van alle leeftijden, om na te denken over de thema's 'ouder worden van de baby-boomers' en 'solidariteit'.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
>>> Evenementen (kalender)
TRANSPOESIE is meer dan een simpele literaire bijeenkomst. Het brengt een nieuwe kijk op poëzie, door gebruik van affiches uiteraard, maar ook op basis van optredens waarbij woorden aan beeldende kunst worden gekoppeld :
26 september, 17u : vernissage van de tentoonstelling in de gangen van het metrostation Kruidtuin.
26 september, 20u : bijeenkomst van zes dichters in PassaPorta (Internationaal Huis van Literatuur) : Gueorgui Konstantinov (BG), Onno Kosters (NL), Ceylan Mevlüt (TR), Eric Piette (BE), Xóchil A. Schütz (DE) en Radu Vancu (RO). Moderator : Johan de Boose
Antoine Dansaertstraat, 1000 Brussel
25 oktober, 20u : bijeenkomst slam/live art/multimedia met vier dichters in het Balassi Instituut : Stéphane Bataillon (FR), Jan Jílek (CZ), János Lackfi (HU) en Jürgen Rooste (EE).
Treurenberg 10, 1000 Brussel

Links

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu