Muziek

Lutosławski, Górecki, Mykietyn en Mozart door het Lutosławski Quartet

Gent (Festival van Vlaanderen) | Averbode (Klassieke Muziek Limburg) | Brussel (Bozar Sundays)
27/09/12 - 30/09/12
LQW © Sander Buyck LQW © Sander Buyck

 
Het Lutosławski Quartet is gespecialiseerd in klassieke muziek van de 20ste en 21ste eeuw. Hun doel is om de Poolse muziek bekend te maken (Karol Szymanowski, Grażena Bacewicz, Witold Lutosławski, Henryk Górecki, Paweł Mykietyn, en die van de tweede violist van de groep, Marcin Markowicz). In 2013, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de geboorte van Witold Lutosławski, zal deze groep de wereld rondtrekken om hun befaamde componist onder de aandacht te brengen. In afwachting daarvan, geeft dit kwartet ons al een serieus voorsmaakje met concerten drie dagen na elkaar in Gent, Averbode en Brussel. Een absolute must!!!

>>> Festival van Vlaanderen (Gent, 27 september)
>>> Klassieke Muziek Limburg (Averbode, 28 september)
>>> Bozar Sundays (Brussel, 30 september)

Het Lutoslawski Quartet Wroclaw werd opgericht in 2007 rond de leden van het Filharmonisch orkest van Wrocław. De oorspronkelijke leden zijn Marcin Markowicz (viool), Artur Rozmysłowicz (altviool) en Maciej Młodawski (cello). In 2009 kwam één van de meest begaafde vioolvirtuozen van de jonge generatie het ensemble vervoegen, Jakub Jakowicz. Het kwartet behoort tot de beste Poolse kamermuziekformaties, wat blijkt uit de regelmatige prijzen en onderscheidingen. Levendigheid, ongedwongenheid en hoge kwaliteit van de muzikale opvoeringen zijn hun kenmerkende troeven. Naast Jakub Jakowicz valt ook de aanwezigheid van Marcin Markowicz op, die niet alleen stukjes van anderen speelt, maar zelf aan het componeren gaat en hiervoor steeds meer erkenning krijgt in Polen en het buitenland.

Jakub Jakowicz - Eerste viool
Marcin Markowicz - Tweede viool
Artur Rozmysłowicz - Altviool
Maciej Młodawski - Cello

We konden reeds het Lutosławski Quartet in België aan het werk zien tijdens het Klara Festival 2010. Klik HIER om meer te weten te komen.-------------------------------------------------------------------------------------
 
Het Gent Festival van Vlaanderen loopt van 15 tot 29 september 2012. Het Lutosławski Quartet brengt er een gevarieerd programma van Poolse strijkkwartetten met als orgelpunt Genesis van H.M. Górecki. In dit werk gaat de componist op zoek naar het pure geluid - een zuivere, herkenbare en natuurlijke klank.
+++ Je ticket voor dit concert geeft de hele dag gratis toegang tot het STAM! Actie enkel geldig de dag van het concert.

>>> Programma
W. Lutosławski, Strijkkwartet
M. Markowicz, Strijkkwartet nr. 3
P. Mykietyn, Strijkkwartet nr. 2
H. M. Górecki, Genesis I, Op. 19/1

>>> Refter van het STAM (Godshuizenlaan 2, 9000 Gent)
>>> 27 september 2012, 14u > 16u
>>> €12 | €9 (-26/65+)
(Mogelijkheid om online te reserveren)

Het concert op de website van het festival : klik HIER-------------------------------------------------------------------------------------
 
Het Cultuurcentrum het Loo organiseert concerten klassieke muziek in de Norbertijnenabdij van Averbode. Het Lutosławski Quartet zal ook hier een reeks van strijkkwartetten opvoeren.

>>> Programma
W. Lutosławski, Strijkkwartet
P. Mykietyn, Strijkkwartet nr. 2 of M. Markowicz, Strijkkwartet nr. 3
W. A. Mozart, Strijkkwartet KV421 in d klein, op. 10

>>> Norbertijnenabdij (Averbode)
>>> 28 september 2012, 20u
>>> €8
(Mogelijkheid om uw tickets online te reserveren)

Het concert op de website van het Cultuurcentrum het Loo: klik HIER-------------------------------------------------------------------------------------
 
Het kwartet doet als laatste plaats Brussel aan met een optreden in het Paleis voor Schone Kunsten in het kader van Bozarsundays.

>>> Programma
W. Lutosławski, Strijkkwartet
W. A. Mozart, Strijkkwartet KV421 in d klein, op. 10

>>> Henry Le Boeufzaal, Paleis voor Schone Kunsten - BOZAR (Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel) - zie kaart
>>> zondag 30 september 2012, 11u
>>> €10

Het concert op de website van BOZAR : klik HIER

Bozarsundays biedt aan gezinnen de mogelijkheid om met het hele gezin te proeven van cultuur op zondagochtend. Eerst is er het ontbijt, gevolgd door een ruim artistiek aanbod voor groot en klein. Voor de kinderen (3 tot 12 jaar) zijn er ateliers en activiteiten voorzien, terwijl de volwassenen kunnen genieten van tentoonstellingen en concerten. Vergeet niet te reserveren!

Programma
 :
10h00 : Ontbijt
10h30 : Inschrijving voor de activiteit
11h00 : Concert / Bezoek met gids (ongeveer één uur)

Voor meer informatie over Bozarsundays, klik HIER.

 >>> Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR)

Links

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu