Kunst

Dorota Jurczak werd verkozen voor de tentoonstelling Un-Scene II

WIELS (Brussel)
22/06/12 - 26/08/12


Un-Scene II
is de tweede editie van de driejaarlijkse tentoonstelling gewijd aan het werk van opkomende artiesten in België. Twaalf jonge kunstenaars werden gekozen, onder wie Dorota Jurczak, een Poolse artieste die woont in Brussel. Wij nemen deel aan dit event om het werk van deze veelbelovende kunstenares te promoten.

beschrijving van de tentoonstelling  |  Dorota Jurczak  |  andere kunstenaars  |  praktische informatie

Afspraak in het Centrum voor Hedendaagse Kunst WIELS !

-------------------------------------------------------------------------------------

 Un-Scene II

Men zou kunnen zeggen dat België geen eenduidige kunst 'scene' heeft. Of misschien is het juister te zeggen dat België, gebouwd op uiteenlopende historische, taalkundige en culturele basissen, zich steeds verzet heeft tegen de trends die de artistieke dynamiek van een land wensen te bestempelen als een 'scene'. In deze context concentreert de tentoonstelling Un-Scene II zich op wat de opkomende Belgische kunst ‘scene' genoemd kan worden. Maar met de woordspeling in de titel en de nadruk op wat al dan niet aanwezig dient te zijn om een vitale ‘scene' te vormen, dient Un-Scene II beschouwd te worden als een poging om een subjectief en divers portret te schetsen van een plek, een moment en van de artistieke uitdagingen waarmee jonge kunstenaars - die ofwel in België geboren werden, ofwel kiezen voor België als de plek om hun artistieke praktijk te ontwikkelen - geconfronteerd worden. Un-Scene II is de tweede editie van wat een driejaarlijkse traditie in WIELS zal worden, en is het resultaat van een voortdurend onderzoek van de instelling naar de artistieke praktijken en de uitdagingen die ermee verbonden zijn. Aan de hand van het werk van twaalf kunstenaars, die gebruik maken van uiteenlopende media zoals fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, installaties en video, brengt de tentoonstelling een reeks eigenzinnige praktijken die een aantal van de problemen verbonden aan de Belgische artistieke productie in kader brengen en in een breder perspectief plaatsen.

-------------------------------------------------------------------------------------

 Dorota Jurczak

De schilderijen, etsen, reliëfs en beelden van de Poolse Dorota Jurczak zijn doordrongen van een onuitgesproken animisme. Het is alsof de verschillende in elkaar verstrengelde haarstrengen, gebaarde figuren, poppen met een puntneus of vogels (haar favoriete wezens) niet zozeer fictieve afbeeldingen zijn, maar eerder manifestaties van een verbeelding die, in zijn uitzonderlijke belangstelling voor het detail en zijn unheimliche excentriciteit tot leven lijkt te zijn gekomen. Zelfs Fryderyk (2011), een vogel in papier-maché die ook een eigen naam heeft gekregen, is gekleed met dezelfde zorg die men aan een klein kind zou besteden. Hij hangt in de ruimte als een schildwacht, doordrongen van griezelige levenskracht. Maar het is vooral in haar werk op papier dat de eigenaardigheid van haar sculpturen en schilderijen plaats maakt voor een donkere ondertoon. Men voelt dat de vertolking van de kunstenaar evenveel te maken heeft met surrealistische dromen en oude folklore als met gotische verhalen, en uit haar bijzondere fascinatie voor de schijnbaar anachronistische etstechniek – waarbij in een beweging die eindeloos herhaald kan worden een afgemeten oppervlak wordt ingeïnkt, waarna de inkt op een papieren drager wordt overgebracht – blijkt dat dit het perfecte medium is voor iemand die weigert zich te onderwerpen aan de heersende modetrends. Maar er is weinig in haar technieken, invloeden of beelden, dat haar persoonlijke uitvoering van de metamorfose, die aan de basis ligt van bijna al haar werk, volledig kan verklaren: de tentakels van een octopus veranderen in het lichaam van een vogel, een raam wordt een verwilderd oerwoud van planten, het haar van een bebaarde man worden de veren van een vogel en zijn tong een leger van slangen. En net wanneer men denkt te weten waar men in haar werk naar kijkt, beseft men hoe weinig echt is wat het lijkt.

-------------------------------------------------------------------------------------

 Kunstenaars :

Nel Aerts | Harold Ancart | Abel Auer | Olivier Foulon (nodigt Jacqueline Mesmaeker & Walter Swennen uit) | Steinar Haga Kristensen | Gerard Herman | Dorota Jurczak | Vincent Meessen | Sophie Nys | Eléonore Saintagnan | Michael Van den Abeele | Peter Wächtler

Curatoren : Elena Filipovic & Anne-Claire Schmitz

 -------------------------------------------------------------------------------------
 
Praktische informatie

De tentoonstelling op de website van WIELS : klik HIER 

>>> WIELS – Centrum voor Hedendaagse Kunst (Van Volxemlaan 354, 1190 Brussel) - zie KAART
>>> 22 juni 26 augustus 2012 (woensdag > zondag, 11u > 18u)
Vernissage op donderdag 21 juni
>>> €8 | €5 (studenten +18, leraren, 60+, groepen | €3 (leerlingen 12-18, schoolgroepen, werkzoekenden) | gratis : Kinderen -12 jaar (begeleid door hun ouders) en artikel 27

-------------------------------------------------------------------------------------

>>> WIELS – Centrum voor Hedendaagse Kunst

  

Links

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu