Janusz Korczak

Janusz Korczak Prijs 2012

Conservatorium Gent/School of Arts, Zaal Miry (Hoogpoort 64, 9000 Gent)
23/11/12
Janusz Korczak Janusz Korczak


Wij feliciteren de Gentse organisatie Opre Roma vzw van harte met het winnen van de Janusz Korczakprijs 2012! De spannende finale vond plaats op vrijdag 23 oktober in het stadhuis van Gent en daar werd het project van Opre Roma vzw door een jury van kinderen, aangevuld met kinderrechtenexperts, verkozen tot winnaar. De Janusz Korczkaprijs 2012 bedraagt 10.000 euro en gaat naar een project dat kinderen of jongeren gelijke kansen wil geven. Hieronder vindt u meer informatie.

Bezoek de website van Opre Roma vzw: http://www.opreroma.be/

Het jaar 2012 is uitgeroepen tot het Korczak jaar in Polen. Janusz Korczak was een Poolse pedagoog/arts/schrijver van joodse afkomst. In 1912, exact 100 jaar geleden, richtte hij een weeshuis op in Warschau voor joodse kinderen. In 1942, exact 70 jaar geleden, kwam hij op tragische wijze om het leven in het nazi-concentratiekamp Treblinka.

Janusz Korczak wordt internationaal beschouwd als de grondlegger van de kinderrechtenbeweging die ijvert voor gelijke rechten voor kinderen en volwassenen. Zijn filosofie en ideeën vinden wereldwijd weerklank, ook in Vlaanderen dankzij de Janusz Korczak Vlaanderen vzw.

De Janusz Korczak Vlaanderen vzw en de Dienst cultuur van de Poolse Ambassade hebben besloten om de handen in elkaar te slaan om van 2012 een jaar te maken waarin het gedachtegoed van Korczak in de praktijk wordt omgezet. Daarom hebben we besloten om de Janusz Korczak wedstrijd op te richten met een beloning van 10.000 euro.

Wat houdt de wedstrijd juist in?
U kan de prijsuitreiking en concert gratis bijwonen!
Vind hier de praktische informatie.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Janusz Korczak wedstrijd

De Janusz Korczakprijs wordt uitgereikt aan een school/klas of een socio-culturele organisatie, die werkt met kinderen of jongeren, die een vernieuwend project uitwerkt rond gelijke kansen voor kinderen en jongeren. Het is immers ons gezamenlijk doel om een bijdrage te leveren aan een meer solidaire samenleving.

We hebben reeds alle aanvragen ontvangen en uit deze aanvragen zullen we samen met de Janusz Korczak Vlaanderen vzw de 12 meest belovende projecten uitkiezen in de preselectie. Deze 12 projecten gaan naar de finale die in Gent op vrijdag 23 november 2012 zal plaatsvinden vanaf 18:00.

Deze finale bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde zullen twaalf kinderen, telkens een vertegenwoordiger van één project, deze 12 projecten reduceren tot 4 of 5 kandidaten. In de tweede ronde wordt er uit deze 4 of 5 overgebleven projecten een winnaar gekozen, die voor het uitvoeren van zijn project 10.000 euro ontvangt. Tijdens deze laatste ronde zetelen er in de jury deze 12 kinderen, 12 experts in kinderrechten en de Ambassadeur van Polen, elk met een gelijkwaardige stem, zoals het past in de filosofie van Korczak.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Concert en prijsuitreiking

Op 23 november kan u vanavond 19u30 terecht in Zaal Miry van Conservatorium Gent / School of Arts om te kijken wie de winnaar is geworden van de Janusz Korczakwedstrijd. Deze avond wordt opgevrolijkt door live optredens van onder andere: Kinderkoor Alegria, Walter De Buck en Petillant ’semble. Dit is het verloop van de avond:

1 Wie is Korczak?
2 Optreden: Alegria (Kinderkoor Opwijk) Walter De Buck
3 Gesprek met genomineerden
4 Muzikale opluistering: liederen van Gebirtig door Petillant ’semble (www.petillantsemble.be)
5 Prijsuitreiking
6 Receptie

Onderaan deze pagina vindt u het document met volledige informatie

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Praktische informatie
>>> Conservatorium Gent/School of Arts, Zaal Miry (Hoogpoort 64, 9000 Gent)
>>> Vrijdag 23 november 2012, van 19u30 tot 22u00
>>> Inkom is GRATIS! U dient wel op voorhand in te schrijven via thomas.vanhauwaert@instytutpolski.org of korczak.vlaanderen@telenet.be

Links

Download

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu