Yan Tomaszewski neemt deel aan Manifesta 9

De steenkoolmijnen van Waterschei zijn het toneel voor de Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst
02/06/12 - 30/09/12
Proposition pour un musée sur une île déserte / Proposal for a museum on a desert island, 2009. vidéo HD / HD video, 11’44’’. © Yan Tomaszewski Proposition pour un musée sur une île déserte / Proposal for a museum on a desert island, 2009. vidéo HD / HD video, 11’44’’. © Yan Tomaszewski


De jonge artiest Yan Tomaszewski zal heel de zomer lang aanwezig zijn op de Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst Manifesta 9. Hij zal zijn werk met titel Proposition pour un musée sur une île déserte (2009) tentoon stellen.

>>> Meer weten over Yan Tomaszewski en Proposition pour un musée sur une île déserte HIER
>>> Meer weten over Manifesta 9 HIER
>>> Praktische informatie HIER 

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Het werk van Yan Tomaszewski analyseert, distilleert en speelt met bebouwde omgevingen. Zijn projecten focussen op verschillende grote en spelen zowel met de grammatica en het lexicon van de architecturale ruimte, als met de macroscopische processen van het ontwerpen van steden. Met zijn werk Proposition pour une musée sur une île déserte formuleert hij vooral een voorstel om de ikonische Renault site op het Seguin Eiland in Parijs te herontwerpen. De video volgt de artiest wanneer hij trekt door de ruïnes van de voormalige industriële site, klimt over het puin en ronddoolt zoals een avonturier. Plots wordt de ontdekker een architect met grootste plannen die de lijnen van een museum met blauw krijt tekent in het zand.

Yan Tomaszewski is geboren in Frankrijk in 1984. Van 2005 tot 2011 studeerde hij aan de Ecole Normale Supérieure van Lyon. Tegelijkertijd, van 2008 tot 2011, volgde hij lessen aan de Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts van Parijs (bij Claude Closky en later Michel François). In 2007 studeerde hij ook aan de Royal College of Art (Photography Department) in Londen.
http://www.yantomaszewski.com/

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Manifesta
streeft naar een boeiende dialoog tussen verschillende lagen in de kunst en geschiedenis. Het uitgangspunt is het koolmijngebied in de Belgische Kempen en dan voornamelijk het belang van deze regio als locus van het denkbeeldige en de ecologische kwesties die deel uitmaken van het industrieel kapitalisme als globaal fenomeen.

Het concept van Manifesta 9 is geïnspireerd op de mijnsite van Waterschei in Genk. Niet alleen het hoofdgebouw waar de tentoonstelling plaats vindt speelt een rol in dit verhaal. De gehele geografisch-ecologische ‘mijnmachine’ die de regio transformeerde, heeft bijgedragen tot het project. Ten gevolge van de steenkoolindustrie tijdens de 20e eeuw ontstond immers een complex landschap van tuinwijken, ruimtelijke ordeningsplannen, fabrieken, kanalen, wegen en spoorwegen.

Manifesta 9 suggereert een nieuwe koers voor Manifesta. Het houdt een pleidooi voor kunstproductie en historische kennis als loci van esthetische en maatschappelijke reflectie en verantwoordelijkheid tussen de generaties onderling. In die zin weerspiegelt de tentoonstelling de complexe bemiddeling van kunstwerken, beelden, historische informatie en culturele organisaties in de productie van moderne en postindustriële denkwijzen. De drie tentoonstellingen trachten samen weer te geven op welke manier kunst en cultuur inherent zijn aan de sociale processen die onze kijk op specifieke sociale formaties vastleggen en transformeren.

http://manifesta9.org/


------------------------------------------------------------------------------------- 
 
>>> Praktische informatie

>>> Steenkoolmijnen van Waterschei-Genk (André Dumontlaan, 3600 Genk) - zie
KAART  [Bureau : Dennenstraat 5, 3600 Genk]
>>> Open van dinsdag tot zaterdag van 10u tot 19uVrijdag tot 22u.
>>> Ticket voor 1 dag : €10 || ticket voor 2 dagen : €15 || avondticket (vrijdag van 19u
tot 22u) : €6 || M9-friends zomerticket : €30 
Korting voor groepen (klassen en dergelijke) en voor bepaalde categoriën (12-26, 65+, leraars, Visual Arts Flanders Pass, etc.) 

Links

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu