Kunst

"Poland synthesis" van Szymon Rogiński te Bozar

"Sense of Place. European landscape photography", in het kader van "Summer of Photography 2012"
14/06/12 - 16/09/12

Sense of Place is de centrale tentoonstelling van de nieuwe editie van de Summer of Photography. Een 160-tal werken van 40 fotografen uit alle lidstaten van de Europese Unie worden tentoon gesteld, waaronder de Poolse artiest Szymon Rogiński.

>>> wie is Szymon Rogiński?
>>> wat is Sense of Place
>>> praktische informatie

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Szymon Rogiński

Szymon Rogiński legt zich vooral toe op topografische fotodocumentaires. Hij heeft echter genoeg moed om de grens tussen deze conventie en de wereld van fantasie en verbeelding over te steken. Zulke moed vertaalt zich in het feit dat Rogiński naast zijn kunstactiviteiten werkt als één van top mode- en commerciële fotografen bij de media. Dit uniek kenmerk kwam reeds tot uiting in zijn vroeg project "USA" (2001).

Het moderniseren en verfrissen van de welgekende landschapsiconografie was veel gemakkelijker in Rogiński's tweede belangrijke project - Poland Synthesis (Polska) (2003-2006). Poolse landschapsfotografie kwam tot stilstand vele jaren geleden en bleef steken in soevenieralbums en toeristische kalenders. De verlamming van de laatste decennia, tijdens dewelke Michał Cała, Wojciech Wilczyk en de hele zogeheten Jelenia Góra kunstschool als enige er tussenuit sprongen, is des te pijnlijker in de context van een grote traditie in dit genre: aan het begin van de 19de eeuw met camerameesters zoals Karol Beyer of Awit Szubert, en in de 20ste eeuw Jan Bułhak (de auteur van het concept "native photography" in Polen), Henryk Poddębski, Edward Hartwig, Paweł Pierściński of Adam Bujak. 

Rogiński’s foto's stellen een nieuwe documentaire trend in de 21ste eeuw voor, een stevige omverwerping van oude iconografische normen. Het postcommunistische Polen wordt uitgebeeld door Rogiński als een grauw, enerverend en soms grotesk land (Godzilla, 2005). Zulke plaatjes ademen beelden van horrorfilms of thrillers uit, maar lijken ook vaak op hallucinante graphics van computerspelletjes. Visionaire nachtbeelden tonen het nieuwe, angstaanjagende gezicht van Polen. De grauwe, en zelfs katastrofale atmosfeer van deze foto's wordt alle eer aangedaan dankzij de titel van een collectieve tentoonstelling in een Berlijnse gallerij, waar de nachtlandschappen werden tentoongesteld onder "The End, My Friend" (2006).

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Wat is Sense of Place ?
In de kunstgeschiedenis, en meer bepaald in de geschiedenis van de fotografie, neemt het landschap een dominante plaats in. Vandaag maakt het deel uit van een actualiteit bepaald door de ecologische eisen van de postindustriële samenleving. De bezorgdheid voor de toekomst zorgt ervoor dat we onze individuele relatie met de omgeving in vraag stellen en dat we die omgeving beter willen inpassen in onze traditie en geschiedenis. Steeds minder leven we in het landschap, als wel met het landschap. Sense of Place behandelt deze thematiek binnen de context van de Europese fotografie, de tentoonstelling schetst de diversiteit van het Europese landschap. De werken, opgedeeld in de grote regio’s Noord-, Centraal- en mediterraan Europa, tonen hoe identiteiten ook door de natuurlijke omgeving gevormd worden. De fotografen tonen dat Europa behalve een politieke ruimte ook een plek is die voor iedereen persoonlijke betekenissen draagt.

Hoofdcurator: Liz Wells

Deelnemende artiesten:
Augusto Alves da Silva (Portugal), Per Bak Jensen (Denemarken), Nigel Baldacchino (Malta), Bruno Baltzer (Luxemburg), Bart Michiels (België), Elina Brotherus (Finland), Pedro Cabrita Reis (Portugal), Marianna Christofides (Cyprus), Celine Clanet (Frankrijk), Gerardo Custance (Spanje), Carl De Keyzer (België), Gerco De Ruijter (Nederland), Gina Glover (Groot Brittannië), Alexander Gronsky (Letland), Andreas Gursky (Duitsland), Ilkka Halso (Finland), Anthony Haughey (Ierland), Yenny Huber (Oostenrijk), Gerry Johansson (Zweden), Flo Kasearu (Estland), Peter Kostrun (Slovenië), Maros Krivy (Slowakije), Andreas Müller-Pohle (Duitsland), Arion Gabor Kudasz (Hongarije), Irene Kung (Italië), Chrystel Lebas (Frankrijk), Nikos Markou (Griekenland), Jackie Nickerson (Ierland), Vesselina Nikolaeva (Bulgarije), Nicos Philippou (Cyprus), Tudor Prisacariu (Roemenië), Arturas Raila (Litouwen), Szymon Rogiński (Polen), Jem Southam (Groot Brittannië), Theodoros Tempos (Griekenland), Massimo Vitali (Italië), Thomas Weinberger (Duitsland).

 -------------------------------------------------------------------------------------
 
Praktische informatie

De tentoonstelling op de website van BOZAR (online box office)

>>> Paleis voor Schone Kunsten - BOZAR (Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel) - KAART
>>> 14 juni > 16 september
>>> €8 | €6 (groepen) | €4 (18-26) | €2,5 (scholen, -18) | gratis (-12) 

>>> Paleis voor Schone-KunstenLinks

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu