Symposium "Spa, carrefour de l’Europe des Lumières"

Spa
25/09/12 - 26/09/12


Het symposium "Spa, carrefour de l’Europe des Lumières. Les hôtes de la cité thermale au 18e siècle" zal plaatsvinden op 25 en 26 september 2012 in de badstad Spa.

Spa was tijdens de 18de eeuw niet enkel een kuuroord. Het was ook een verzamelplaats voor mondaine Europeanen om te ontspannen en op krachten te komen. Ook de Polen vonden hun weg naar het populaire Spa.
Agata Wdowik, van het Departement Poolse Studies aan de Unversititeit van Warschau, zal haar workshop wijden aan de Polen die in Spa verbleven. Drie thema's vormen daarbij de leidraad:
     - De hoge Poolse adel, die men aanduidde als de Magnaten, en hun gewoontes in de badstad, en dan voornamelijk die van de vrouwen. Namen die men veelvuldig tegenkomt en die de Poolse geschiedenis hebben getekend zijn: de Czartoryski's, de Poniatowski's, de Sapieha's en de Potocki's.
     - Gerenomeerde schrijvers en literators van allerlei pluimage en de poëtische beelden over de stad Spa die in hun werk naar voren treden. Wist u dat Ignacy Kasicki of Grzegorz Piramowicz zich interesseerden in deze populaire plaats?
     - Spa als inspiratiebron voor het bouwen van een badstad in Polen. De aristocrate Elżbieta Czartoryska-Lubomirska stond aan de wieg van het ambitieuze project om in het dorpje Krzeszowice, op twintig kilometer van Krakau, een Poolse versie van Spa neer te zetten.

Het symposium zal worden gevoerd in het Frans en het Engels. Meer informatie, alsook de praktische kant van de symposium, kan u vinden op de franstalige versie van onze website: HIER

Links

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu