Paweł Althamer neemt deel aan TRACK. Neemt u deel aan zijn kunstwerk?

Ontmoet de artiest op het Sint-Pietersplein in Gent
08/09/12
Pawel Althamer, drawing for the Agnus Dei performance, 2012 Pawel Althamer, drawing for the Agnus Dei performance, 2012

TRACK is een unieke kunstervaring in de openbare en semi-openbare ruimte in de stad Gent. Het biedt verrassende, verrijkende en onverwachte ontmoetingen met de stad, zijn geschiedenis en zijn inwoners en zet mensen ertoe aan te reflecteren over stedelijke realiteiten en de hedendaagse condition humaine in ruime zin. 35 internationale kunstenaars, waaronder de Poolse kunstenaar Paweł Althamer, werden uitgenodigd om nieuw werk te creëren dat diep geworteld is in het stedelijke weefsel van Gent, maar dat de lokale context ook verbindt met thema’s die een universele relevantie hebben.

Het spektatel van Paweł Althamer, waaraan u kan meedoen, zal plaatsvinden op 8 september vanaf 19u45 tot 20u45 op het Sint-Pietersplein.
>>> Praktische informatie over hoe u kan meedoen aan dit spektakel vindt u in het PDF document onderaan deze pagina.

Wat doet Paweł Althamer precies tijdens TRACK?

Paweł Althamer neemt deel aan TRACK met een monumentale, unieke performance, namelijk een levende herinterpretatie van het altaarstuk ‘Het Lam Gods’ (1432) van de Gebroeders Van Eyck, een meesterwerk van de Vlaamse Primitieven en dé toeristische troef van de stad Gent.

Op 8 september, op het Sint-Pietersplein verzamelt Althamer 200 deelnemers – in hun dagelijkse rol op het werk als in hun privéleven - op het Sint-Pietersplein en zal hen zorgvuldig rond een altaar plaatsen. Het spektakel begint om 19u45 en duurt tot 20u45. Een minuut stilte luidt het einde van het spektakel in waarin een lam dat op het altaar wordt gezet
>>> Iedereen kan deelnemen aan dit spektakel!

Paweł Althamer
gaat in zijn werk uit van een participatieve benadering van kunst. Hij gelooft in haar potentieel om verandering teweeg te brengen en in haar verbindende, gemeenschapsvormende kracht. ‘Agnus Dei’ is geen historische re-enactment, noch spelen religieuze motieven een rol. Het belang ligt veeleer in de collectieve ervaring en de (tijdelijke) gemeenschap die tot stand wordt gebracht. Met deze performance stelt de kunstenaar vragen naar de rol en betekenis van spiritualiteit in onze huidige maatschappij. Het koor De 2de Adem uit Gentbrugge zal tijdens het spektakel een lied van Philipp Glass brengen: “Quand les hommes vivront l’amour, il y aura de la paix”.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Paweł Althamer in België

Paweł Althamer streek al eens neer in Brussel met zijn gouden vliegtuig in het kader van het evenement de Gemeenschappelijke Taak, dat hijzelf had georganiseerd op 4 juni 2009 naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de overwinning van Solidarność en de eerste vrije verkiezingen in Polen. Samen met zijn "astronauten van de vrijheid" wou hij in de hoofdstad van de Europese Unie beklemtonen hoe belangrijk onze Europese gemeeschappelijke taak is om onze droom van vrijheid, samenwerking en democratie te blijven koesteren.

>>> Meer info over dit project : HIER

Paweł Althamers collectief zelfportret Bródno people gemaakt door hemzelf en zijn buren uit de ruige Bródno buitenwijk in Warschau was ook te bewonderen op de tentoonstelling The Power of Fantasy in de BOZAR.

>>> Meer info over dit project : HIER

Links

Download

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu