Kunst

Festival "Trouble" (what's the trouble?)

Kunstenhuis (De Hallen van Schaarbeek)
29/05/12 - 02/06/12

5 dagen | meer dan 30 voorstellingen | 4 filosofen | 1 colloquium en 3 generaties Poolse artiesten : Akademia Ruchu, Restauracja Europa en Wojtek Ziemilski. Dit is kort samengevat het aanbod van het Festival "Trouble" (what's the trouble?), een festival dat het begrip "performance" in vraag stelt.

-------------------------------------------------------------------------------------

What's the trouble?
De naam van het festival is ditmaal in de Engelse betekenis te begrijpen als ‘probleem’. De groep, het collectieve en de gemeenschap staan centraal in deze editie die onder meer vragen opwerpt over onze verhouding tot muziek en meer bepaald de ‘pop’-dimensie ervan. In ‘La Zone’ in het Kunstenhuis experimenteren performers met nieuwe technologieën en analyseren filosofen de performance. De grande halle wordt ingepalmd door ‘levende sculpturen’. Kunstenaars van verschillende generaties en uit verschillende landen (Egypte, Slovenië, Groot-Brittannië, Irak, Polen, Bulgarije, de Verenigde Staten en natuurlijk ook België) ontmoeten elkaar: van ‘grootmoeder’ Laurie Anderson tot de studenten-performers van La Cambre met Fragile).

Artistieke leiding : Antoine Pickels
In het kader van A space for Live art, met de steun van het Programma Cultuur van de Europese Unie en het Institut Français. Met de steun van de Dienst cultuur van de Ambassade van Polen.

-------------------------------------------------------------------------------------

Wie zal er zijn?
*Akademia Ruchu werd opgericht als theatergezelschap in 1973 door studenten uit Warschau. Het was één van de meest originele en experimentele gezelschappen die de Poolse Volksrepubliek heeft voortgebracht. 'Gebarentheater' of 'visuele vertelling' zijn de termen die gebruikt worden om hun voorstellingen te beschrijven in de vorm van spektakel en workshops. Akademia Ruchu, dat nu omgetoverd is in een interdisciplinair kunstcentrum, ging als een van de eerste Poolse gezelschappen de straat op om de openbare ruimte als decor te gebruiken. Daar maakten ze gebruik van dagdagelijkse handelingen als pretext voor hun theateropvoeringen die de toeschouwers maar per ongeluk "ontdekten".
U kon enkele van hun werken bekijken tijdens de tentoonstelling The Power of Fantasy.
- Wojtek Ziemilski is geen onbekende meer in Brussel : Hij nam deel in 2011 en 2012 aan het festival Théâtre BE >< PL Teatr. Philippe Blasband (bekend van Les Mangeuses de chocolat en Une liaison pornographique) heeft een bewerking gemaakt van zijn stuk Petite Narration dat werd gespeeld in Luik en la Bellone.

- Restauracja Europa

evenals: 
- Laurie Anderson opent het festival in Bozar op 29 mei met haar nieuwe solocreatie, Another Day in America.
- De Egyptische beeldende kunstenaar - muzikant - schrijver Hassan Khan.
- De Irakese performers van Urnamo.
- De Britse Julia Bardsley presenteert het , in samenwerking met Belgische kunstenaars gerealiseerde, Freudiaanse Meta_Family.
- De Italianen van Ricci/Forte laten het publiek kennis maken met Wunderkammer Soap, een reeks van op Marlowe geïnspireerde theatrale performances in de vorm van korte vervolgverhalen.
- Ook Brusselse creaties van Dialogist-Kantor, Ivo Dimchev, Lucille Calmel, Gwendoline Robin
- Voorts zetten filosofen hun bevindingen over de performance uiteen op het podium en is er ook een colloquium (in het ISELP) over performances en openbaarheid.
...
Waar zit dus het probleem ?

-------------------------------------------------------------------------------------

Praktische informatie
>>> De Hallen van Schaarbeek (Koningsstraat Sint Maria 22a, 1030 Schaarbeek) -zie KAART
>>> dinsdag 29.05 > zaterdag 02.06 - 20:30
>>> Per avond : €17 / €12 (Pass voor 3 avonden: €21 )
Het ticket office is elke weekdag open van 13:00 tot 18:00 en één uur voor de aanvang van elke voorstelling.
Tel +32 (0)2 218 21 07
reservation@halles.be / info@halles.be

-------------------------------------------------------------------------------------


 

Download

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu