Citybooks Lublin

Lublin
18/01/12 - 15/04/12
Citybooks Lublin Citybooks Lublin
 
Citybooks is een voornamelijk literair residentieproject voor auteurs, fotografen en videasten, opgestart door onze collega's van het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren. De bedoeling is om unieke stadsportretten te schetsen van verschillende steden in Europa waaronder de Poolse stad Lublin, naast Boekarest, Chartres, Charleroi, Grahamstown, Graz, Oostende, Sheffield, Skopje, Tbilisi en Utrecht. Daartoe worden telkens vijf schrijvers, een fotograaf en een cameraman uitgenodigd die hun impressies neerpennen in een alternatieve reisgids. Dit project loopt in samenwerking met lokale partners ter plaatse.

De schrijvers die deBuren in samenwerking met de culturele organisatie Towarzystwo Edukacji Kulturalnej (TEK) uitnodigt in Lublin een citybook te schrijven zijn Arnon Grunberg, Mauro Pawlowski, Andrzej Stasiuk, Witold Szabłowski en Maud Vanhauwaert. De fotograaf is Maciej Rukasz. Piotr Miłkowski zal de City One Minutes filmen.

>>> Meer weten over Lublin: HIER
>>> Lees interviews met de auteurs : HIER

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Lublin

Lublin is een jonge, dynamische stad in het Oosten van Polen. Van de 350.000 inwoners zijn ongeveer 100.000 student aan een van de vijf universiteiten of een van de vele andere opleidingsinstituten in de stad. Het geanimeerde cultuurleven komt tot uitdrukking in de vele festivals en theaters die de stad rijk is.

Lublin is de grootste studentenstad van Oost-Polen en wordt wel de jongste stad van Polen genoemd. Naast een traditie als universiteitsstad kent Lublin een lange geschiedenis als centrum van religieuze dialoog bij uitstek. Sinds vele eeuwen is het een smeltkroes van culturen, waaronder de Byzantijnse, de Russische, de Oekraïense en de West-Europese culturen. Russisch-orthodoxe, katholieke, joodse en protestantse gebedshuizen staan sinds mensenheugenis gebroederlijk naast elkaar. Die historisch gegroeide culturele diversiteit is ook vandaag nog een belangrijke troef en een inspiratiebron voor het sociale en culturele leven in de stad. Het moderne Lublin maakt dankbaar gebruik van haar geografische ligging. Zo is het een kruispunt waar kunstenaars uit Oost en West elkaar ontmoeten om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Door de aanzuigende werking van de stad, de jonge bevolking en het stimulerende effect van de wisselwerking tussen culturen is de stad uitzonderlijk rijk aan festivals en ontstaan er veel nieuwe initiatieven op het gebied van kunst en cultuur.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Andrzej Stasiuk
Schrijver, dichter, essayist en literair criticus Andrzej Stasiuk werd in 1960 geboren in Warschau. Sinds zijn debuut in 1992 is Stasiuk uitgegroeid tot een van de belangrijkste auteurs van zijn generatie in Polen. Zijn korte verhalen, gedichten en artikelen verschijnen regelmatig in Poolse dagbladen en tijdschriften. Zijn roman De witte raaf was een internationale bestseller. Andrzej Stasiuk won vele literaire prijzen in binnen- en buitenland.
>>> Meer info over Stasiuk in het Engels (website van het Boekeninstituut in Krakau) en het Pools (idem) en het Nederlands (website van deBuren)

Vijf boeken van Stasiuk zijn vertaald in het Nederlands:
- De witte raaf (Biały kruk), De Geus, Breda, 1998. Vertaald door Karol Lesman.
- Dukla (Dukla), De Geus, Breda, 2001. Vertaald door Karol Lesman.
- Galicische vertellingen (Opowieści galicyjskie), De Geus, Breda, 2007. Vertaald door Karol Lesman.
- Onderweg naar Babadag ( Jadąc do Babadag), De Geus, Breda, 2009. Vertaald door Karol Lesman.
- Negen (Dziewięć), De Geus, Breda, 2011. Vertaald door Karol Lesman.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Witold Szabłowski

Journalist en schrijver Witold Szabłowski werd geboren in 1980 en staat bekend om zijn prachtige reportages. Dankzij zijn veelgeprezen bundel Zabójca z miasta moreli (‘Moordenaar uit de Abrikozenstad’), die bestaat uit een aantal reportages, maakte hij furore en ontving hij een aantal prijzen en onderscheidingen. In 2010 werd zijn reportage Dziś przypłyną tu dwa trupy (‘Vandaag spoelen twee lichamen aan’) bekroond met de Prijs voor Journalistiek van het Europees Parlement.
>>> Meer info over Szabłowski op de website van Citybooks: HIER

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Maciej Rukasz

Maciej Rukasz werd geboren in 1988 en werd gevormd door de jaren 90 en Nintendo. Hij werkt als mode-, reclame- en theaterfotograaf en doceert fotografie aan de Fotoacademie van Lublin. Hij heeft verschillende solotentoonstellingen op zijn naam staan en is verknocht aan zijn geboortestad Lublin, waar hij nog steeds woont en werkt.
>>> http://agencjablowup.com
>>> http://www.rukasz.com/ 

Links

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu