Muziek

Apollon Musagète Quartett

Handelsbeurs Concertzaal, Gent
17/01/12
Apollon Musagète Quartett © Nikolai Lund Apollon Musagète Quartett © Nikolai Lund

Net een jaar geleden, bijna dag op dag, speelde het Apollon Musagete Quartett (strijkkwartet) in de BOZAR in het kader van BozarSundays met het programma "Rising Stars".
Het kwartet komt terug naar België, deze keer in de Handelsbeurs in Gent, en laat opnieuw zien dat het een van de meest prachtige en veelbelovende kamermuziekformaties van zijn generatie is.

>>> Meer weten over het Apollon Musagete Quartett : HIER
>>> Praktische informatie over het concert : HIER
>>> Programma : HIER

-------------------------------------------------------------------------------------

 Programma

- Félix Mendelssohn, Strijkkwartet nr. 2 in a, opus 13
- Igor Stravinski, Concertino voor strijkkwartet
- Sergej Prokofjev, Visions Fugitives, opus 22 (arr. voor strijkkwartet)
- Dmitri Sjostakovitsj, Strijkkwartet nr. 4 in D, opus 83

Kamermuziekensembles die in de eerste plaats een zoetgevooisde, sentimentele toon nastreven, behoren definitief tot het verleden. Vandaag worden we verwend door een generatie jonge strijkkwartetten die hoge individuele standaarden koppelt aan stijlbewuste en transparante interpretaties. Het Apollon Musagète Quartett, in 2008 nog bekroond met een eerste prijs op de ARD Musikwettbewerb, past hier zeker in het rijtje. De vier jonge Polen spelen zowel Haydn als Szymanowski met evenveel overtuiging, en zelfs de moeilijkste kwartetmuziek weten ze toegankelijk en boeiend te brengen. Hun naam hebben ze ontleend aan het ballet Apollon Musagète van Igor Stravinski. Een Russisch programma is hen dan ook op het lijf geschreven. Stravinski’s neo-barokke Concertino uit 1920 is een mini-concerto voor soloviool en drie strijkers. Het vierde strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj uit 1949 verwijst met zijn perfecte vorm en lyrische passages naar de late strijkkwartetten van Joseph Haydn. Van Prokofjev krijgen we een arrangement te horen van enkele Visions Fugitives, zijn modernistische pianostukjes uit 1915-1917.

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Het Poolse Apollon Musagete Quartett werd in 2006 gevormd te Wenen door Paweł Zalejski (viool), Bartosz Zachłod (viool), Piotr Szumieł(alt) et Piotr Skweres (cello). In 2008 bevestigden zij hun inmiddels stevige reputatie - die ze vooral in Oostenrijk en Italië hadden opgebouwd - met een Eerste prijs en 3 speciale Prijzen op het Internationaler Musikwettbewerb der ARD te München. 

De naam van het kwartet is afkomstig van Igor Stravinski’s ballet Apollo musagète (Apollo, de leider van de muzen) uit het jaar 1927-1928. In dit stuk danst de Griekse god Apollo met drie muzen: Calliope, muze van de poëzie, Polyhymnia, muze van de hymne en Terpsichore, muze van de dans. Geïnspireerd door het beeld van Apollo, de leider van de muzen, streeft het AMQ naar een samensmelting van de Kunsten.

Het AMQ put haar inspiratie niet alleen uit de muziek zelf, maar ook uit het samenpel met o.a. Peter Cropper, Anner Bylsma, Giulano Carmignola of Ferenz Rados.
In 2009 is de eerste plaat van AMQ verschenen bij OEHMS Classics, met werken van Haydn, Szymanowski en Brahms.

U kan het concert van 16 januari 2011 terugvinden via deze link.

-------------------------------------------------------------------------------------

  Praktische informatie

U kan het concert in de Handelsbeurs terugvinden op hun website (mogelijkheid om tickets on line te kopen)
>>> Handelsbeurs Concertzaal (Kouter 29, 9000 Gent) zie KAART
Tel. info & tickets :+32 (0)9 265 91 65
>>> dinsdag 17 januari 2012 - 20:15
>>> €22 | €18 (-26/65+) | €5 (-19)

-------------------------------------------------------------------------------------

Organisatie : Handelsbeurs

-------------------------------------------------------------------------------------
 

Links

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu