Avant-premiere "Bruegel. The Mill and The Cross" Lech Majewski

BOZAR - zaal M (Brussel)
28/02/12
Charlotte Rampling, The Mill & The Cross (dir. Lech Majewski) Charlotte Rampling, The Mill & The Cross (dir. Lech Majewski)
Bruegel. The Mill and The Cross, de nieuwe film van Lech Majewski, is gebaseerd op het boek THE MILL AND THE CROSS van de Amerikaanse scenarioschrijver en kunstkenner Michael Francis Gibson. Majewski en Gibson lieten zich inspireren door het schilderij De kruisdraging van de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude. Op het doek uit 1564 staan behalve een molen en het kruis meer dan 500 mensen: van Jezus, Maria en Johannes de Evangelist tot allerlei losse groepjes figuren.
Majewski en Gibson lichten twaalf personages uit het schilderij en combineren hun verhalen met de totstandkoming van het doek. Het lijden van Christus wordt verweven met de onderdrukking van de Vlaamse bevolking door de Spanjaarden, in een fijnzinnige film die meandert tussen het absurde en het metafysische, het blasfemische en het esthetische.

>>> Meer weten: HIER
>>> Meer op de website van de regisseur (in het Engels) of op www.themillandthecross.com

Regisseur: Lech Majewski
Scenario: Michael Francis Gibson en Lech Majewski
Casting : Rutger Hauer, Charlotte Rampling en Michael York.

-------------------------------------------------------------------------------------

 -------------------------------------------------------------------------------------

  Praktische informatie

in het Engels, met FR en NL ondertitelingen
In de aanwezigheid van Lech Majewski
>>> Zaal M, BOZAR (Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel) - KAART
>>> 28 februari 20:30
>>> €10
De filmvertoning wordt gevolgd door een gesprek met Lech Majewski (in het Engels) onder leiding van Hugues Dayez (RTBF).
Dit projekt op de website van BOZAR HIER (mogelijkheid om tickets online te kopen)

-------------------------------------------------------------------------------------
 
In 2005 zag kunstcriticus Michael Francis Gibson in Parijs de film Angelus van Lech Majewski. Hij gaf hem prompt een exemplaar van zijn boek, The Mill and the Cross, een diepgravende analyse van het schilderij De kruisdraging (1564) van Pieter Bruegel de Oude. Van het een kwam het ander en Majewski vatte het plan op om er een film van te maken. De Poolse kunstenaar was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Hij begon ooit als schilder en dichter, en was daarnaast actief als schrijver, theater- en operaregisseur, componist en videokunstenaar. In 2006 wijdde het Museum of Modern Art (MoMA) in New York een retrospectieve aan zijn audiovisuele werk.

In zijn epische meesterwerk De kruisdraging situeert Pieter Bruegel het passieverhaal in Vlaanderen ten tijde van de bloedige Spaanse onderdrukking van de Reformatie in de 16e eeuw. Van de meer dan vijfhonderd figuren die het panoramische doek bevolken, volgt Bruegel. The Mill and the Cross er een dozijn, onder anderen Bruegel zelf (vertolkt door Rutger Hauer), kunstverzamelaar Nicholas Jonghelinck (Michael York) en de Maagd Maria (Charlotte Rampling).

De productie van de film nam drie jaar in beslag. Het werk vereiste, naast engelengeduld en een grote verbeeldingskracht, het gebruik van de allernieuwste digitale technologie en 3D-effecten. Majewski combineerde drie verschillende soorten beelden. Hij draaide acteurs tegen een blauwe achtergrond (blue screen) die later werd ingevuld met verschillende achtergronden. Daarnaast draaide hij scènes op locatie in Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Nieuw Zeeland, in landschappen die sterk leken op die van Bruegels schilderijen. Ten slotte filmde hij ook een reusachtige uitvergroting van het doek. In de postproductie voegden Majewski en zijn monteurs die verschillende lagen samen tot een naadloos geheel.

-------------------------------------------------------------------------------------

  BOZAR-------------------------------------------------------------------------------------

Coproductie: BOZAR CINEMA | Dienst cultuur van de Poolse Ambassade | CNC coopérative nouveau cinéma

Links

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu