Programma

Kunst

Muziek

Theater

Film

Literatuur

Andere

Kunst, Film

De tentoonstelling Dom/Home van A. KRAMARZ en W. ŁODZIŃSKA loopt voort!

Musée de la Vie wallonne, Luik
29/11/14 - 31/05/15

Dom / Home is een fototentoonstelling van Andrzej KRAMARZ en Weronika ŁODZIŃSKA. Deze twee fotografen hebben de wereld afgereisd om een origineel panorama van het concept 'thuis' samen te stellen. Deze reeks van interieurportretten, steeds zonder bewoner, blinkt uit in diversiteit: traditionele gezellige huisjes, Spartaanse onderkomens van circusartiesten of vrachtwagenchauffeurs, of de cellen van excentrieke monniken. Deze visuele reflecties over het thema 'woonst' zijn uiteindelijk potretten van de mens van vandaag, een poging om de ziel van zijn bewoners te bevatten. Het is een diagnose op zich van onze actuele staat. Zonder twijfel past dit in de hedendaagse antropologische logica.

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Musée de la Vie wallonne (Cour des Mineurs, 4000 Luik) - toegang
>>> 29 november 2014 tot 31 mei 2015
27 november 2014 – persconferentie
29 november 2014 – vernissage
>>> €5 | €4 (-26, 65+) | €3 (kinderen) | €1,5 (art. 27) | gratis elke eerste zondag van de maand
Info en reservatie: +32 (0)4 237 90 50 | +32 (0)4 237 90 60
Op dinsdag 21 april 2015 organiseert het Musée de la Vie wallonne in Luik een avond met drie Poolse kortfilms in het kader van de fototentoonstelling Dom / Home. De films zijn Hosanna, Superjednostka en Dom na głowie. De Poolse fotografe Weronika ŁODZIŃSKA die haar werk tentoonstelt in het museum, zal hierbij aanwezig zijn om het publiek te ontmoeten en meer uitleg te geven bij de tentoonstelling.

PROGRAMMA
>>> Musée de la Vie wallonne (Cour des Mineurs, 4000 Luik) - toegang
>>> 18u30: Vertoning van Hosanna, Superjednostka en Dom na głowie
>>> 19u30: Gesprek met Weronika Łodzińska
>>> 20u30: Drink
>>> Grats inkom!


FILMS OP HET PROGRAMMA

HOSANNA (Katarzyna Gondek, 10 min, 2013, Franse ondertiteling)
Hosanna is een verhaal over een klein meisje vol energie dat zich mengt in de wereld van haar uiterst vrome grootmoeder en daar een grappige ravage aanricht. Ze ontdekt een bizarre verzameling aan vrienden van haar grootmoeder en onderzoekt geleidelijk aan wat hun rol is in het leven van haar grootmoeder. De nieuwsgierigheid van het meisje verstoort en herschikt de orde der dingen die haar grootmoeder had opgebouwd.
Bekijk de trailer:


SUPERJEDNOSTKA (Teresa Czepiec, 20 min, 2014, Engelse ondertiteling)
Superjednostka (Pools voor supereenheid) is een gigantisch appartementsblok dat dient als 'huismachine'. Meer dan 3.000 mensen kunnen wonen in dit gebouw van 15 verdiepingen. De lift stopt enkel om de 3 verdiepingen zodat de bewoners door een labyrinth van gangen en trappen moeten om tot aan hun appartement te raken. De hoofdpersonages zijn de de mensen die leven in de Superjednostka en daar de belangrijkste momenten in hun leven meemaken. Dit is waar hun emoties geuit worden, waar hun verwachtingen en verlangens uitkomen ... of niet.
Bekijk de trailer:


DOM NA GŁOWIE (Adam Palenta, 18 min, 2014, Engelse ondertiteling)
Deze bijzondere documentaire toont het gezinsleven van Wojciech Zamecznik (1923–1967). Hij was zowel architect als een uitmuntend decor- en posterontwerper. Deze film kwam tot stand dankzij zijn privé-archief waaruit blijkt dat Zamecznik ervan hield om zijn familieleven op film vast te leggen zoals ontmoetingen en uitstapjes met vrienden. Het materiaal voor deze documentaire werd aangevuld met grafisch en experimenteel werk dat nooit eerder werd uitgegeven. Het biedt niet enkel een blik in het dagelijkse leven van deze kunstenaar, maar ook een schat aan beelden over de realiteit van het communistische Polen uit de jaren 1950.
Geen trailer beschikbaarHet project HOME won reeds internationaal verschillende prestigieuze prijzen, waaronder de Prijs voor Artistieke Fotografie van Epson (2005), de Prijs PhotoPoland (2007), de Prijs van de Europese Bank (2008) en de Prijs van 'Newsweek Polska'. HOME was te zien op tentoonstellingen in Polen, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Slovakije, Griekenland en Hongarije.


Andrzej Kramarz
is kunstenaar, lesgever, conservator en uitgever van werken over fotografie. Hij studeerde af aan het Instituut voor Creative Fotografie (ITF) van Opava in Tsjechië. Hij is één van de medeoprichters van de Imago Mundi Foundation. Hij woont tegenwoordig op Hawai en doceert fotografie aan de Universiteit van Hawai in Hilo.

Weronika Łodzińska-Duda studeerde kunstgeschiedenis en fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten van Krakau, aan de Sorbonne en de Jagiellonenuniversiteit van Krakau. Als documentairemaakster organiseert ze ook artistieke evenementen en sinds 2003 is ze conservator van de hedendaagse kunstgalerij Camelot. Ze nam ook deel aan de oprichting van Imago Mundi Foundation.

Fotogalerij

Download

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu