PL | VL

Poolse dagen in Vlaanderen | film

Première film "Sylwester" van Bart Verstockt

CC Gildhof (Sint-Michielstraat 9, Tielt)
05/09/14
Sylwerster Bardziński (c) Bart Verstock Sylwerster Bardziński (c) Bart Verstock

De documentaire Sylwester, 2014, van de Belgische regisseur Bart Verstockt, wordt vertoond in het kader van de POOLSE DAGEN IN VLAANDEREN ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de bevrijding van Vlaanderen door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanisław Maczek.

+++ Meer weten over Sylwester
+++ Bekijk alle evenementen die worden georganiseerd in Tielt in het kader van de Poolse dagen in Vlaanderen


PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> CC Gildhof (Sint-Michielstraat 9, Tielt) - zie kaart
>>> vrijdag 5 september 2014 - 20u
>>> €10 | reserveren via reservatiedienst.gildhof@tielt.beSylwester (2014, 52')
Sylwester is het poëtisch documentair portret van een oude soldaat, Sylwester Bardziński, een 95 jarige oorlogsveteraan die tijdens WOII samen met de geallieerden grote delen van Frankrijk, België en Nederland heeft bevrijd. De film is ‘a slice of life’. Beelden van de gevierde oorlogsheld wisselen af met scènes uit het stagnerende leven van een hoogbejaarde man uit Sint-Gillis-Waas.

Van augustus tot november is het voor de hoogbejaarde Sylwester ‘hoogseizoen’. Een hoogseizoen van herdenkingsplechtigheden waarop hij als oorlogsveteraan een geëerde genodigde is.In Frankrijk, België, Nederland en Polen, tekent hij present als gast; als ambassadeur van alle gesneuvelde Poolse soldaten, als ambassadeur van alle Poolse veteranen die na de oorlog hun heil elders in de wereld hebben moeten zoeken, als ambassadeur van het land Polen. Als één van de laatste veteranen helpt hij de herinnering van wat hij en zijn strijdmakkers 70 jaar geleden hebben gedaan in WOII,  levend te houden.
Hoewel het bijwonen van al die plechtigheden voor Sylwester jaar na jaar fysiek moeilijker en moeilijker wordt, vormen ze een welkome afwisseling voor de hoogbejaarde man die, afhankelijk van een netwerk van familie, vrienden en zorgverstrekkers, een beperkt en stil leven leidt in een Vlaamse plattelandsdorpje Een verzorgster wast hem, doet een babbeltje en kookt zijn maaltijden. Sylwester kijkt televisie, traint op zijn hometrainer en brengt zijn dagen grotendeels alleen door. Acht maanden lang tikken de dagen traag voorbij, maar niet tijdens het  hoogseizoen. Hoe verschrikkelijk de oorlog voor hem ook geweest is, 70 jaar later schenkt de oorlog hem, hoe raar ook, nog iets positiefs terug. ‘De oorlog’ zorgt voor wat dynamiek in zijn kabbelend bestaan.
Links

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu